2014. április 27., vasárnap

Kinek mire futja a közpénzekből - az utolsó báltól az első juhfesztíválig ( - nem csak a birkákról/nak szól)

Időnként belefásul az ember abba a sok mocsokba, amit Ócsa közélete tálal a számára.

Szinte hihetetlen, hogy ez az egyetlen kisvárosa a környéknek, ahol megáll az élet a helyi korrupció színházának pódiumán úgy, hogy a helyi közönség csak szájtátva és némán (ámultan) nézi a közéleti darabot, a helyi reality showt.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwDuEPGpzEVuHNIsBfUYxJNhicTCcv0zzOJ-hFkcLS_XRY7MkOw0KXPZbHbaFPJXU1Npof4qSHas8GOm5M7FSSOnkwQVAYP4qjPrG8N1vzAVCQxUFMDSWcPwCZ3ECgRoueTErrkeH5Ecc/s1600/SSA41108.JPG
A vasút és a busz találkozási csomópontja Ócsán az állomás mentén 2013-ban

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhggtVF7MD3a9whVP1obpvigLr1_-NF1EpxbwAu1oaK6z-wmy5Fl8H4iijI5LsAVMr3G5x813kKxuyXPFqiPuJBENudDWy6FGoJbFyAe38b2kQEBvTRhvph4nZfMkOC4I9jfg-SCqdZBJc/s1600/DSCF9429.JPG
Az elmúlt évek során ennyit fejlődött a város a vasút mellett
Ennek az itteni produkciónak a része, hogy az önkormányzat a nem városfejlesztésben, nem lakossági támogatásban, hanem inkább egyéni programokban, amolyan céltámogatásokban gondolkodik és cselekszik.

Mire is gondol az ember, amikor a helyi céltámogatásokra utal?  

A blog többször hozta fel példaként a szomszédokat, ahol járdát épített az önkormányzat, utat fejlesztett és ennek keretében kerékpár utak sora épült ki. Bugyi, Dabas, Újhartyán mind előttünk jár ebben. Másutt játszóterek létesülnek, templomot újítanak fel, közlekedést javítanak, elérhetőséget bővítenek. Beszámoltunk arról is, hogy a Tanyafejlesztési programok fordulóiban kik miként indultak és nyertek, ellenben velünk, ahol ezen közösségi ügyben sem volt történés.  Hogy Tatárszentgyörgyön az egészségesebb ivóvíz érdekében léptek, és pályáztak, miközben az Ócsához tartozó Alsópakony öreg-településrészen máig nincs kiépítve a vezetés városi ivóvíz- és csatornahálózat. Az már a helyi hivatalban senkit nem érdekel, hogy évekkel korábban is az ottani férges víztől volt hangos az internetes sajtó.

Pedig Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester nem első évesek a testületben. Amit ők akartak, azt megvalósították. Így lett szűkre szabott Egészségház, és tűnt el a föld felszínről a Lakatosház.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXGOkI5G5vwyNMwxGh65ojMb4Y0Q7Y2JzwVIDwbX8-062Iz2y2bTibwmVE3xEWM9Qgs9_9cteD29cLBrh1PWIcyu5axtyLuJEvBa8U9mrBtHEwY427w2y-7sFhhq7h8Cuo7_Qy6IojLDQ/s1600/Ifa4.jpg
A Lakatosház bontásáért vállalkozóknak fizettek, bízták, de azért az önkormányzati autó is besegített a közösből

Nekik köszönhetően mentesültek többen a csatornadíj hozzájárulás alól, az útdíj hozzájárulás megfizetésétől és általuk kerültek peres eljárás alá szinte ugyanezért mások. 

http://img.belfoldihirek.com/2011/09/ocsa_20110916150027_90.JPG
Ahol Ócsán a pénzügyekről döntenek
Jelenleg vagy nyolc embert perelnek míg több százat nem, vagyis többeket futni hagynak. A perbe fogottak azonban kivétel nélkül, szinte mind nyerni fognak a hivatallal szemben, míg a peren kívüliek nagy része inkább kötelezett és fizetésre fogható. Mégsem ők kerültek porondra.
Ezért hallani azt, hogy egyénre szabottan támogat és büntet Ócsán a helyi hatalom.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOmPd3bqTiBgtW5SSYrP6otIwiCGbejxQtUsCugMbUgC8MW9ENojx8gAYD7_AeE3neXbzzWRz48yVbUuiiKG6iOC9gktCaCDSjaxHRZ8MkjKFPXqPUnuJr4iVtoaEXNk3QplC9RQY_-7M/s1600/DSCF5110.JPG
A laptopokkal elhíresült H. Tamás
Közismert miként jutottak hozzá az önkormányzati laptopokhoz az egykori képviselők, amiket aztán a lakossági költségvetés terhére több mint 3 millióból tudtak csak pótolni. 

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/t1.0-9/1981842_235667516618644_1914728450_n.jpg
Volt képviselő, zenész, csóró vállalkozó
De itt, a kiválasztottak lista szerint mentesülhetnek a közteher alól egyesek, ahogy történt ez Gönci "Apuka" és társai esetében több millió forint (3 milliót meghaladó) értékben. 

Az ehhez hasonlatos egyénre szabottságot jól példázza a Városüzemeltetésre átruházott bujtatott feladatok többsége, köztük a helyi őrző-védő vállalkozás ezen keresztül történő finanszírozása, és az önkormányzati cég vezetőjének egyéni bérfejlesztési támogatása is. Ez sem jut így mindenkinek és mindenkihez.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q86/s720x720/1499528_1500080816884728_1409588311_n.jpg
Ismételt találkozás - drága Jenei Janka
De nincs ez másként az Ojtozi szoros esetében sem, ahol Jenei Janka hivatkozására utalt át közpénz(eke)t   (1000 Eurót) a város. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLjBjMJzJ8uDUD1nLMBYf_cI2_HTCr1FMaHoVOyagX9_mML7D7ncwrw1_B5E0pzatrnEmmKD3ft6D7w5p1_iaMKPUkh3C9LwbFImlmYTL9XGxyPnFMzRllxSFTBZPEx2legQAL3HeVbC0/s1600/1306.jpg
Bukodi és a déd'egyesület
Ócsának úgy tűnik az egyesületi focipálya is előrébb való és fontosabb, mint a vasúti átjáró. A helyi futball támogatására évente milliókat költenek a közvagyonból, miközben a pálya területét ingyen, bérleti díj nélkül adja (biztosítja) a város lakossága a polgármester vezette egyesületnek. A polgármester a sportegyesület elnökeként mindig előtérbe helyezi a közpénzes támogatást, ha a szíve csücskének tekinthető fociegyletről (Ócsa VSE) van szó. A pályára azonban a lakossági anyagi támogatás ellenére és a közpénzfelhasználás után sem viszik be az önkormányzati és a város által támogatott rendezvényeket. Az önkormányzati területű pálya amolyan szent hely lett, ahova csak a polgármester emberei, a sporttagok és a fizető nézők mehetnek. Azokat a rendezvényeket, amiket szintén közösségi pénzzel látnak el, már nem engedik be. Ezeket is inkább ismét egyes magánemberek céljainak és javára hasznosítják, akkor amikor a volt piac területére transzplantálják. Míg korábban a Rendvédelmi napok is a sportpályához kötődtek, addig ezt is kiszervezték onnan. A búcsút sem a Városháza előtt ejtik meg és nem is oda engedélyezik, hanem azt is a lakónegyedbe költöztetik. Hiába a bírósági állásfoglalás, azt rendre figyelmen kívül hagyják.
(Nem véletlenül gondolta és nyilatkozta korábban - ha jól emlékszem 2008-ban - Bukodi Károly, hogy a pályát a volt a strand területére kéne áthelyezni. Azóta ez sokak előtt feledésbe merült.)
Igazából a Fidesz és az egész Bukodi-féle vonulat mellékkörülményei olyan látszatsportbeli szimbólumokkal könnyen megjeleníthető őrületek, mint a (helyi)stadiontörekvések. Az ócsai Bukodi-aréna ennek egyik kistelepülési példánya. (Amolyan közéleti túlkapás.)

http://www.halaszyiskola.hu/halaszyFiles/Images/szl-nev_bal_vegleges.jpgA Szülők-nevelők bálját is úgy hirdették meg az iskola tornatermébe, hogy azt korábban Spák József viselt dolgai következtében egy birtokháborítási per során lekorlátozta a bíróság. Ekként ugyebár ismét egyéni érdekek érvényesülnek a közösségivel-, vagy akár a bírósági ítélettel szemben. Olyannak tűnik ezzel Ócsán a történés, mintha a városvezetés fittyet hányna a törvényességre. A Fővárosi Törvényszék ítéletében foglaltak ellen tettek, vagy legalábbis azok sérültek az esti bálozással. Felelősét persze ennek sem találni majd, mert ügyebár itt minden(t) lehet. Elvégre egy a zászló és egységben a a hatalom.

Így lesz és van ez az idei első Juh-fesztivállal is, amit szintén a lakóházak közé telepítenek. Ezt a rendezvényt is egy magánszemély támogatása által szervezik úgy, hogy annak autós vállalkozásának 350 ezer forintot biztosítanak a városi adófizetők terhére. Közben pedig egy olyan gazdasági tevékenységet hoznak létre, ahol nyereségérdekeltség alapján árulják a nyers, főzésre szánt birkahúst, és az ételt. Erről szól az egész.

Itt is figyelmen kívül hagyják a Törvényszék azon álláspontját, miszerint: "Lakóövezetben kiemelt szempont a pihenés lehetőségének biztosítása"! "Általános városépítészeti elv, hogy a tömeges létszámú rendezvények befogadására szolgáló létesítményeket vagy egyébként is forgalmas területen, vagy olyan helyen építik, ahol alapvetően nem befolyásolja az övezet jellegét."

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/juhfeszt(1).jpg
Az évenkénti búcsú, a folyamatos cirkusz, a telepített rendezvények, a Juh-fesztivál mind a lakóövezet besorolásával ellentétes, mind pedig ellent mond a Törvényszék állásfoglalásának, továbbá az ott élők érdeksérelmével jár.

Míg ezeket egyénekre lebontva vitathatóan és burkoltan támogatja a vezetés, addig az itt élő városi  közösséggel annak érdekeivel valójában nem foglalkozik a hatalom. A képviselő-testület ebben nem partnere a lakosságnak.

Járdát, parkolót nem épít az önkormányzat a volt piaci terület és a vasúti átjáró közé, mert arra, mint a közösség támogatására már nem jut pénz. Aki járdát akar, az pályázzon és fogjon lapátot. Ezen az elven az önkormányzat jóváhagyásával kik alapon maguk a (kommunális) adófizetők építhetik a  a járdát darabokban a városnak. Erre akár a kommunista szombatot felelevenítő kommunális szombatokat is lehetne szervezni önkormányzati szinten, képviselői támogatással. Ahogy az ócsai járdaprogramra tekintünk nem is olyan lehetetlen gondolat ez. Ha nem, akkor marad ez is annyiban, mint a kifogásolható buszmegállók sora. Az egyik buszvezető állítólag már szervezik a megállók rendbehozatalát, hogy a le-és felszállások biztonságosabbá váljanak. Különösen fontos szempont lenne az intézmények környékén. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzB6lvYvCyqDiEtzxd6h6NqAVSKrJWCMtlyCDmYnyxuH9uD4nd6KFvfl6h9tXinqU4J1CZ9y5H9vkpMDQBPaO7KG2oAcp6bV8Ggo1KbiKOiP8AdGx1BChUfQvVTitPdcDx8BM9bGRfVRc/s1600/001.jpg
A lepusztult üdvözlő táblákat nem pótolták.
Sajnos a Bukodi-Horváth team ezt nem volt  képes még rendezni. Úgy tűnik számukra mindig akad fontosabb dolog, mint a város és annak közterületeinek a rendbehozatala. Pedig erre még a fizetett főépítész is a rendelkezésükre áll egy egész hivatali háttérrel csatoltan. 
Egyszer már szó volt arról, hogy ahol harácsolás van, ott nincs fejlődés

Nincs ez így azonban Százhalombattán. Ott jogit kaphatnak a hivatal jóvoltából a fiatalok. Fejenként hatvanezer forint támogatást igényelhetnek a 26 év alatti, állandó százhalombattai lakhellyel rendelkező, illetve a Pest megyei városban életvitelszerűen tartózkodó fiatalok B-kategóriás jogosítványuk megszerzésének költségeihez - mondta el a település önkormányzatának szóvivője, Nyilas Hajnalka.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/images/newspic/large/10d938dc90355bda82c8c6b84f272ffd.jpg
Jogsira pályázhatnak a battai fiatalok
Százhalombatta önkormányzata az idén összesen 8 millió forintot különített el az első jogosítványok, valamint ifjúsági programok támogatására. Ez utóbbi célra a városban tevékenykedő, ifjúsággal foglalkozó szervezetek nyújthatnak be pályázatot. Az elnyerhető összeg a támogatott program költségének 90 százaléka, legfeljebb 100 ezer forint lehet, a pénz eszközvásárlásra és a program lebonyolításához szükséges kiadásokra fordítható. 

És nem csak ennyi a különbség a két város és a két különböző szemléletű városvezetés között.
A jó példa itt is adott, ahogy más esetekben is az volt. Eddig azonban nem sikerült élni vele. 
Ócsán ez is mindig visszásan sül el.   Nem árt tehát odafigyelni.

*

24 megjegyzés:

  1. Csak rá kell nézni erre a daliás sport és városvezetőre, és máris helyére kerülnek a dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a nagy arcú historiás apuska sem semmi azzal az önkormányzati tartozással, amit ránk hagyott! Buksikáék meg elengedték a sok számlázásért cserébe.

      Törlés
    2. A birka népet meg nem is érdekli mi megy itt.
      Ebben a városnak nevezett porfészekben mindenki azt csinál amit akar.
      A közteresek is csak kirakati babák, ebédszállításra pont megfelelnek.
      A Bukodinak sajátos elképzelései vannak a feladatát illetően, és amúgy szarik az egészbe a nagyarcú intelligencia vitéz a tisztelt képviselők segedelmével, mert nehogymán szembehugyozzuk a szélnek csúfolt szellőcskét.
      De legalább a Szűcstől megszabadult a város.

      Törlés
  2. Az egyik meggy a másik cseresznye. A hülyeség folytatódik.

    VálaszTörlés
  3. Faszklapok! Jelentem senki sem kíváncsi rátok. Elég szar családi vállalkozás a tietek. Takarodjatok vissza Pestre és osszátok ott az észt. Remélem tegnap rázott a rossz nyavaja a juh fesztivál miatt két szarcsimbók apa és fia. Láttátok mennyi ember szórakozott és érezte magát jól? Kevesek vagytok buzeráns pesti csürhe!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár a stílus számomra kissé kemény, maximálisan egyetértek Veled. László és Zoltán /lászló zoltán/, két degenerált pszihopata valóban inkább ott fejtse ki áldásos tevékenységét, ahonnan a közösség egyszer már kiutálta.

      Törlés
  4. Ebből is látszik, hogy mennyire idióta szegény firkász, nem veszi észre, hogy kb. egy tucat idiótán kívül senkit nem érdekel ez a sok rosszindulat ami dől belőle. Igazatok van, ha ennyire gáz Ócsa lehet visszahúzni oda ahonnan jött!!!! Vedd már észre magad Te pitiáner, uszító alak!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebbe az egy tucat idiótába ezek szerint te is beletartozol.

      Törlés
    2. te most ki vagy ? Apa vagy degenerált zolika kisfia? Irány Budapest tahókám!!!!

      Törlés
    3. A stílus maga az ember.

      Törlés
  5. Radics József2014. május 3. 12:33

    Tisztelt Barátaim!
    Köszönettel tartozom mindenkinek, hogy létrejöhetett az I. Ócsai Juhfesztivál. Köszönet azért, hogy megtiszteltetek, és eljöttetek. Köszönet, hogy 1500 ember (gyermek és felnőtt) jól érezhette magát, és én ezért dolgozhattam.Aki ismer, az tudja hogy csak Ócsáért szervezem minden "bulimat" (Orbán-nap, Szüreti-felvonulás, stb .) És igérem, hogy egyre több lesz ilyen. A kapott "közpénzzel" fillérre el tudok számoilni, és kétszer annyit tettem mellé barátaimmal, hogy ez jó sikerüljön. Este nyolckor befejeztük a rendezvényt, remélem Fo-Lak, tudtál utána pihenni. Ha mégis hangosak voltunk, elnézést kérek Tőled. Május 17.-én mindenkit várok az Öreghegyi Pincesoron, Orbán-napi Borfesztiválon. Remélem az is jól fog sikerülni! Tisztelettel: Radics József, főszervező.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a gond T.Radics úr, hogy másoktól is elnézést kellene kérnie.
      Örülök, hogy Ön és még 1500 ember jól érezte magát, viszont az itt élők, már kevésbé.
      Tudja kedves Radics úr az ön által emlegetett folak nevezetű egyénen kívül él itt még pár család.
      Az ő véleményükre senki sem kÍváncsi, tőlük soha senki nem kér elnézést a hangoskodás miatt.
      Egy ilyen jellegű bulit nem házaktól körbeölelt területen kell megtartani, de ezt már korábban is felvetődött a búcsúval kapcsolatosan.
      Sajnálatos, sőt egyenesen undorító, hogy egyes, nevezzük őket embernek, annak tud örülni, ha mások nyugalmát zavarhatják. ( Névtelen2014. május 2. 13:18 )
      Amennyiben bárkinek is nézeteltérése van akárkivel, azt ne mások kárára rendezzék le!
      Jó lenne tiszteletben tartani, hogy a város minden egyes lakójának egyformán joga van a pihenéshez.
      Ez alól nem ad mentséget semmilyen (nem a területre illő) rendezvény.
      Ez itt lakóövezet gyerekekkel, idősekkel, családokkal, nem pedig vigalmi negyed, Érti a lényeget Radics úr?
      Jó lenne végre a városon kívül találni egy rendezvények lebonyolítására alkalmas területet, ahol senkit sem zavarnak a hangos zenével, ahol lehet a lovakat a fűbe szaratni, ahol lehet a fa tövébe hugyozni, ahogy ez már megszokott az ócsai rendezvények alkalmával.

      Törlés
    2. Radics József2014. május 3. 17:08

      Tisztelt Névtelen!
      Bár nem szoktam "Névtelenekkel" beszélgetni, most mégis megteszem. Maximálisan egyet értek Önnel, jövőre mindenképp kihelyezzük ezt a rendezvényt, többek között azért is, mert ki fogjuk nőni ezt ba területet. Viszont a mostani létszám sokszorosának evidens, hogy még szinvonalasabb helyet szeretnénk biztosítani. Hajlandó vagyok elfogadni minden építő jellegű gondolatot, természetesen nem névtelenül. Ha egy kicsit is hajlandó segíteni hasonló "szenvedő" honfitársai nevében, kérem támogassa a munkámat, ne csak kritikával, hanem valódi megvalósítható javaslatokkal. Amennyiben Ön csak egy "névtelen" kritikus, akkor is elfogadok minden kritikát, amennyiben az nem sértő és valóságalapja van. És Öntől is elnézést kérek, amennyiben rendezvényünk zavarta volna Önt. Tisztelettel: Radics József

      Törlés
  6. Kedves József. Ezek az emberek csak ártó kritikát tudnak írni. Sokszor fel lettek kérve, hogy véleményükkel segítsenek ezeket a problémákat megoldani. De sajnos csak azt írják amit foslak és fia elküld nekik levélben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leírtam a véleményem a helyszín helytelen megválasztásával kapcsolatosan és javasoltam, hogy keressenek egy városon kivüli területet az ilyen jellegű rendezvények lebonyoítására.
      Hol itt az ártó kritika és hogy jön a képbe valamiféle levél az ön álltal láthatóan nem kedvelt személyektől?

      Törlés
  7. Magyarország legtöbb településén minden rendezvényt - búcsú, falunapok, városi vígazságok, ünnepségek stb.- a településen belül rendezik meg, mivel a település lakosságának rendezik. Tehát értelemszerűen ezek a rendezvények lakóövezetben kerülnek megrendezésre. Ezt minden józanul gondolkodó ember megérti és így gondolja. Nem hiszem, hogy évente 2-3 alkalmat nem lehetne kibírni! Ez mindaddig nem volt probléma Ócsán míg az úgynevezett " FO-LAK" telep be nem épült. Javaslatom az lenne, hogy esetleg ki lehetne Önöknek is sétálni a rendezvényre és egy kicsit jól érezni magukat. Higgyék el Önöknek is jobb lenne ennél az örökös ellenségeskedésnél. Az elégedetlen ember elsősorban a saját maga életét keseríti, másodsorban pedig a körülötte lévőkét!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amennyiben nektek ez a színvonalas szórakozás netovábbja...
      Így már értem miért ilyen a város arculata. Annak, aki ebbe született bele ez is megfelel, aki pedig ideköltözik, és szebbre jobbra vágyik húzzon innen.
      Gratulálok ócsaiak!

      Törlés
    2. Na persze ha ezt mondjuk Dabason csinálják akkor nyál csorgatva dicséred őket mekkora programot szerveztek. Agy mosott foslak hívek vagytok akiknek annyira alacsony az inger küszöbük, hogy az is elég nektek ha a foslak család hülyeségeit olvassátok. Bunkók vagytok a szememben semmi több.

      Törlés
    3. Még szerencse, hogy a lófütyit sem érdekli, mi van a szemeddel.

      Törlés
    4. Nagyot mondtál bevándorló, öblíts !!!!

      Törlés
    5. Hagyd már abba az öklendezést, te primitív ócsai tulok!
      Mit képzelsz magadról?!
      Azért gondolod magad többnek, és jobbnak mert itt születtél ebben a porfészekben, vagy a szüleid hamarabb költöztek Ócsára mint mások?
      Egyébként, mi bajod a bevándorlókkal?
      Gondolj csak az azori hősszerelmesre, és az alkesz haverjára.

      Törlés
    6. Te bunkóbb vagy, mint a gazdád, a folak.

      Törlés
    7. Álj! Ehhez nem szoktam. Anyukád mindig hálás, és dícsérni szokott.

      Törlés
    8. Tirpák ócsai paraszt!
      Miért itt nagy a pofád, miért nem személyesen rinyálsz folaknak?

      Törlés