2014. április 6., vasárnap

Egy nehéz nap éjszakája - hivatalosan befejeződött a szavazás az országban ( - exit poll)

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3176 településén kialakított 10 386 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A nap folyamán több szavazókörben hosszú sorok álltak, mindenekelőtt az átjelentkezők nagy száma miatt.
Amíg valamennyi szavazókör be nem zár, addig nem indulhat el az előzetes eredmény közlése a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán sem.
 
A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

Fél nyolckor Pálffy Ilona közlése szerint 4-5 helyen van még sorban állás a szavazóhelyiségek előtt, mindaddig nem hoznak nyilvánosságra eredményt, amíg mindenhol be nem fejeződik a voksolás. Elmondása szerint vidéken nem volt nagy sor, kivéve Szegeden, ez Budapestre volt jellemző.

http://mno.hu/data/cikk/1/21/99/91/cikk_1219991/reszveteli_aranyok_2014_online_15ora.jpg

A Nézőpont Intézet exit poll felmérése szerint a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson a Fidesz-KDNP-re a résztvevők 48 százaléka szavazott, a “kormányváltó összefogásra” 27 százalék, a Jobbikra 18 százalék, az LMP-re pedig 6 százalék. A vasárnap készített felmérés szerint más párt nem kerülhet be a parlamentbe.

http://mno.hu/data/cikk/1/21/99/91/cikk_1219991/reszveteli_aranyok_2014_terkep_online_15ora.jpg

A felmérést – amelyről a Nézőpont Intézet tájékoztatta az MTI-t – vasárnap 1200 ember telefonos megkérdezésével készítette a közvélemény-kutató.

A Nézőpont Intézet szerint sima, magabiztos Fidesz győzelem várható.

A Fidesz már most a Fővám térre várja a támogatókat.

Gyurcsány Ferenc este 9 órára érkezik meg a budapesti New Orleans kocsmába, a VI. kerületbe – tudta meg a Hír Televízió. Őket egyébként a Demokratikus Koalíció nem engedi be a rendezvényre.

Az előzetes adatok szerint az LMP is benn van a parlamentben. A Bajcsy-Zsilinszky úti eredményváróban nem nyilatkoztak a sajtónak a vezetők, Szél Bernadett és Schiffer András sem. Csiba Katalin választmányi tag a Hír TV-nek elmondta, egy 6-7-8 fős független frakcióra esélyük van.

Dúró Dóra jobbikos szóvivő azt mondta a Hír Televíziónak: tippversenybe nem mennének bele, a kampányt végigcsinálták. Kitért arra is, hogy nagy energiát fordítottak arra, hogy a párt egyéni választókerületekbe is jó eredményekkel zárjon április 6-án.

http://mno.hu/data/cikk/1/22/00/26/cikk_1220026/nezopont.jpg

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz 48, a baloldali pártok szövetsége 27, a Jobbik 18, az LMP 6, míg a többi párt egy százalékot ért el. Este fél hatig 56,77 százalék voksolt, ami közel három százalékkal kevesebb mint négy éve.

Nézőpont Intézet: simán nyert a Fidesz
A Századvég munkatársa a kampánycsend eltörlését pozitívumként értékelte a demokratikus közélet szempontjából, hiszen szerinte a választópolgároknak így lehetősége adódik, hogy az utolsó pillanatig tájékozódhassanak döntésük előtt. Az első tapasztalatok szerint a baloldal az utcai jelenlétet fokozására használta a meghosszabbított kampányt, míg a Fidesz inkább a passzívabb jobboldali szavazókat aktivizálta – fűzte hozzá Hidvégi Áron.

Gulyás Gergely szerint ha a Fidesz-KDNP legalább száz mandátumot szerez a választáson, büszke lehet arra, hogy egy nehéz örökséggel átvett négy év után a választók többsége még bízik a kormányban. A Fidesz frakcióvezető-helyettese vasárnap este a pártja eredményváró központjában újságíróknak nyilatkozva közölte: a választási törvény alapján a vasárnapi felmérések eredményéből még nem dönthető el, szerezhetnek-e kétharmados többséget az eddigi kormányzó erők, arra akkor lehet következtetni, ha a 106 egyéni kerületből 92-95-ben nyerni tud a Fidesz-KDNP.

A köztévé stábját nem engedik be a Demokratikus Koalíció eredményváró rendezvényére – derült ki az M1 Híradójából.

A Jobbik a hozzájuk érkezett 200 választási bejelentés közül 50-nel kapcsolatban csalás miatt feljelentést tesz. A legfőbb probléma az volt, hogy szervezetten szállítottak voksolni „cigány származású embereket”.  A pártnál 4 egyéni győzelemre számítanak.

Az Együtt-PM-nél Jávor Benedek a Hír TV-nek elmondta, a részvételi arány miatt nem szomorú. Hogy lesz-e ma este Unicum, azt mondta, nem készült rá. Azt remélték, hogy mozgósították az ellenzék szavazóit. Szidta a választási rendszert és a sok átjelentkezést.

A szocialista pártszékházban van már Mesterházy Attila, Tóbiás József, Gúr Nándor. Pezsgőről a korábbiakkal ellentétben már nincs szó, nagy a csönd.

  • 20:41 Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a sajtó előtt vasárnap este 20.40-kor elmondta, több esetben nem hozzájuk tartozó ügyekben keresték őket, az aktuálpolitikai kérdésekben, illetve a médiában való tálalásában ők nem tudnak állást foglalni. Arról, hogy miért nyúlt túl a szavazás egyes szavazókörökben, elmondta, a sorban állóknak törvényi joguk, hogy szavazzanak, és ezekben a percekben bezár az utolsó szavazóhelyiség. 
  • 20:46 Pálffy Ilona, az NVI vezetője Patyit követően szólt a nyilvánossághoz. Elmondta, a péntek délutáni „roham” miatt néhány átjelentkezést nem megfelelően kezeltek az ügyintézők. A megjelenési arányt pontosan majd akkor tudjuk meg, ha a jegyzőkönyveket mindenütt lezárták. Az utolsó bezáró szavazóhelyiség a XIII. kerületben van – jelentette ki Pálffy Ilona. Amint ott is befejezik a szavazást, azonnal közlik a feldolgozott eredményeket. Éjjel egykor lehet előzetes, nem hivatalos végeredmény. A levél formátumú szavazatok a hét első napjain érkeznek be.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése