2013. november 26., kedd

Elbukott az ócsai lakóparkprojekt - Ócsa folymatosan áldoz, költ és rádolgozik a hátrahagyottakra

 Bár a devizahitelesek megsegítése továbbra is napirenden van, a kormányt már nem érdekli Ócsa.
A szociális lakónegyed már nem szerepel a lehetséges megoldások között - írta a Népszabadság

A kabinet eredetileg még a nyári szünet előtt dönteni kívánt a második ütem megépítéséről. Az első pályázat csúfos kudarca után azonban módosították a határidőt. Az új bérlői pályázat kiírása, illetve a lakópark vártnál sokkal lassúbb "töltése" miatt kitolódott az első 80 házba beköltözők tapasztalatait elemző jelentés elkészítése is. Az összegzést először szeptemberben, majd jövő tavasszal kellett volna a kormány elé terjesztenie a projektet felügyelő Belügyminisztériumnak. Ám a Népszabadságot a tárca előbb úgy tájékoztatta, hogy a szociális lakópark ügye a közeljövőben nem szerepel a kormányülések napirendjei között. Később pedig azt válaszolták, hogy semmiféle döntés-előkészítő tanulmányról nem tudnak, így nem is adhatnak információt.


http://www.blikk.hu/data/cikk/2/8/20/22/cikk_2082022/1_o-ocsaKO_29948.jpg
Ő, - Horváth Tamás, - az alpolgármeste
Ócsán csak Horváth Tamás, - az egyik fő támogatója a projektnek - mond mindig mást.
 
Bár korábban 80 ház készült de jelenleg csak 39 házban laknak az Alsópakonyi új-telepen. Horváth szerint további családok beköltözése várható a közeljövőben - tájékoztatta a sajtót  az alpolgármester november 7.-én. 

Mint elmondta, a pályázati feltételek további könnyítése, illetve kiszélesítése esetén valószínűleg még többen érdeklődnének a lakhatás iránt, s mielőbb benépesülhetne a terület.  Bár az őrzés hatalmas pénzt emészt fel, arról nem adott tájékoztatást az önkormányzat (Fidesz) embere. 

Az alpolgármester a lakópark esetleges bővítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, senki sem jelentette még ki, hogy nem lesz második ütem, a munka folytatásáról tudomása szerint márciusban születhet döntés.

Ám a tárca előbb úgy tájékoztatott, hogy a szociális lakópark ügye a közeljövőben nem szerepel a kormányülések napirendjei között. Később pedig azt válaszolták, hogy semmiféle döntés-előkészítő tanulmányról nem tudnak, így nem is adhatnak információt. De már a lakóparkot befogadó Ócsa se nagyon bízik a folytatásban. – Holott akkor egy életképes önálló településrész születhetett volna saját üzlettel, bölcsődével, óvodával, közösségi létesítményekkel – magyarázza Horváth Tamás.
(Sajna ezt már buktunk.)

Az MTI-t tájékoztatva még az is elhangzott, hogy a munkába-járást egy az önkormányzat által bérelt busz segíti. 

A régiek és a betelepülők között tudomása szerint nincsenek súrlódások. A település önkormányzata most tárgyal a közterületek átvételéről a Nemzeti Eszközkezelővel. S ha kapnak facsemetéket, akkor azokat is elültetik a közmunkások. Nem olyan nagy a településre nehezedő teher – teszi még hozzá az alpolgármester.

Közben pedig fatárolókra szerződött a városüzemeltetés, hogy a kapott közpénzből (6.982.640,- Ft+ÁFA) pótolja az építkezés hiányosságát és ezzel helyzeti előnybe hozza, illetve segíti az ott élők sorsát a tél beállta előtt.   

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJkofsVo0vTCIQjdG2Zpt9PlYOxpGEjCfWryW-OUdcbIEBhPT1LjGDpL7HlC4rGTDdZx8V2ueuQpmjpuH59nIbB8jtTolgyTpHBmG32yzJeIUJ68uj6WEULS_puVuXIp-NLJHYhgH_3cs/s1600/DSCF7370.JPG
Ez itt a hivatal, itt székel a vezetés

De az önkormányzat sem volt rest, mert árajánlatokat kért  és szerzett környék fa- és építőanyag-kereskedőitől a szociálisan érintett emberek támogató megsegítésére.  Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag megtölti az Alsópakonyon épített szociális telep fatárolóit az önkormányzatunk.

A polgármester levele szerint az egyéb céltartalék terhére egymillió-ötszázezer forint keretösszeget kér biztosítani, amelyből 120-150 család tűzifával történő ellátását kívánná biztosítani. Ebbe a számba az Alsópakony új-telepen élő közel negyven család fészerének féltöltése is belefér.  

*
 A költségek ezrede jött be Ócsán

http://nepszava.hu/picture/1385/normal/5/00005534.jpeg
Alsópakony félig még mindig  üres - FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Ha a jelenlegi ütemben bírálják el a jelentkezőket, jövő tavaszra sem népesül be a hitel- vagy közműtartozás miatt otthonukat elveszítő családok számára épült ócsai szociális lakópark, írta a vg.hu. 

A csaknem két és félmilliárd forintból felépített nyolcvan szociális lakóház több mint fele még üresen áll, fűteni, őrizni viszont azokat is kell. A nyolcvan ház eddig csaknem 2,5 milliárd forintba került. Ehhez képest a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., mint bérbeadó a szeptember végéig bérleti szerződést kötött 37 családnak alig több mint 2,5 millió forint bérleti díjat számlázott ki.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése