2013. november 28., csütörtök

Győzött a véreshurka a fesztiválon - nemzetközi, országos és megyei küldöttség ( - ócsai töltő)


 A falusi disznótorok leghangulatosabb, legtöbb találékonysággal és gasztronómiai ihlettel megáldott szakasza a hurkatöltés. E tevékenységnek hódolhattak, akik elmentek a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválra Tápiószentmártonba. 

http://www.kormany.hu/download/6/a3/11000/tn726c406.jpg
Megnyitó - kormányzati szinten

A nagy megméretésbe az idén 50 csapat nevezett be, közöttük most először bolgár és csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Szűcs Lajos a a megyeházi csapatát Pánczél Károly társaságával feltöltve állt a disznóságokhoz versenyszerűen.

http://kep.cdn.index.hu/1/0/509/5094/50940/5094052_219375303fca41189d451bd83e0004f4_wm.jpg
Disznóság minden mennyiségben

A "csupán" 575 éves Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek (Borszentelő, Generációk találkozója, Sportprogramok, Örömzene, stb.).
Az idei évben kibővült a rendezvénysorozatuk. Tápiószentmárton lehetőséget vívott és kapott a három napos Tápió EXPO megrendezésére, melynek fő célja a térség településeinek, nevezetességeinek, helyi termékeinek, vállalkozásainak bemutatkozása. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a IX. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál volt, - amit az ócsai Szűcs Lajos sem hagyhatott ki.
November 9-én Tápiószentmárton Önkormányzata kilencedik alkalommal rendezte meg ezt az eseményt, ami, a régi disznótorokra emlékezve a Hurkatöltő Fesztivált nevet viseli.  A fesztivál célja a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. (Elnökünk, Szűcs Lajos ebben mindig fontos szerepet vállal.) 
Az eseményen igyekszenek feleleveníteni a hagyományos disznótorok hangulatát, de a látogató érdeklődők is részben megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát; - akár a politikusaink által (- szolgáljon ez emlékeztetőként vagy példaként Ócsa számára is). 

A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhették össze gasztronómiai kreativitásukat. Készíthettek fehér hurkát, véres hurkát és hurkakülönlegességeket.

A fesztivál célja: a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. Felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát. Az idei évben a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivált a Tápió-expó keretében rendezték meg.

http://www.kormany.hu/download/3/b3/11000/tn726c406.jpg
Nemsócsa benevezett  - Lajosunk idén sem ócsai színekben indult
Kár, hogy Ócsán az önkormányzat prominensei 2012. augusztus 20.-ára lédózeroltatta azt a népi parasztházat, ahol akár egy ó-falusi kocsma, vagy akár egy falusi mangalica fesztivál háttérbeli kiszolgáló épületeként szolgálta volna a kisváros érdekeit.

Ócsán azonban nincs hasonló rendezvény, mely az öreg falu táj-védett környezetébe csalhatná a hosszabb, rövidebb időre a turistát.  Jelenleg Ócsa nem rendelkezik olyan komplex programmal (és tegyük hozzá adottságokkal sem), mely alkalmas lenne egy- egy hétvégi program kitöltésére, hogy az idelátogatók és az itt elköltött forintok száma növekedjen.

A vasútállomás és környéke rendezetlen, a Nemzeti Dohányozót konténerei és az ott lebzselők határozzák meg a hangulatot. A Falu Tamás utca nem egy olyan útvonal, melyen végigsétálva, elnézelődve lehetne a faluközpontba eljutni.  
A városban ugyebár kerékpár út egy méternyi nincs, így a kerékpáron érkezőket sem vagyunk képesek méltón fogadni, netán ide vonzani. 

Az elképzelt mangalica fesztivál, a meglévő és rendbe rakott falubelsőn álló vályogházak mentén tartott kisállatok az erdei iskolához hasonlatosan csábíthatná a nagyvárosi gyerekeket, arról nem is beszélve, hogy Szűcs Lajosnak és Pánczél Károlynak sem kéne máshova menni vagy kikocsikáznia, hogy disznót, vagy lovat foghasson. 

http://www.szucslajos.com/images/2013/11/11/3785_hurkatolto-fesztival-2013_20131111100019_29.jpg
Együtt a kompánia - fotó és mosoly a népnek

De visszatérve a Tápióságba, ahol éltek az alkalommal és belefogtak a hurkatöltésbe, ott bizony nagy volt a sürgés-forgás.

Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és 20 méter hosszú sertésbelet kapott az induláshoz, ahogy Szűcs Lajos, Pánczél Károly és Szabó István alkotta fideszes kollektíva is. 

http://www.szucslajos.com/news_images/1554/hurkatolto-fesztival-2013-1_2013111195021_64.jpg
Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének sok egyébnek elnöke, országgyűlési képviselő, Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, alpolgármester  - egy csapatban, közös erővel

Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően dolgozhatta fel. Neves zsűri értékelte a versenyben résztvevő csapatokat, nyolcadik éve a zsűri elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef.
 
http://www.iranymagyarorszag.hu/kepek/feszt/nagy/hurka.jpgAz idei esztendőben a Vármegyeháza csapata (dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének és több tömörülés elnöke, országgyűlési képvisel, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, gyáli alpolgármester, Szabó István, a közgyűlés alelnöke) által készített véres hurka nyerte el a legjobb címet. 
A csapat tagjai a nyereményüket, a 7 éjszakás görög utat felajánlották a legfiatalabb csapatnak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése