A falusi disznótorok leghangulatosabb, legtöbb találékonysággal és
gasztronómiai ihlettel megáldott szakasza a hurkatöltés. E
tevékenységnek hódolhattak, akik elmentek a Nemzetközi Hurkatöltő
Fesztiválra Tápiószentmártonba.
![]() |
Megnyitó - kormányzati szinten |
A nagy megméretésbe az idén 50 csapat nevezett be, közöttük most először
bolgár és csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki
vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Szűcs Lajos a a megyeházi csapatát Pánczél Károly társaságával feltöltve állt a disznóságokhoz versenyszerűen.
![]() |
Disznóság minden mennyiségben |
A "csupán" 575 éves Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek (Borszentelő, Generációk találkozója, Sportprogramok, Örömzene, stb.).
Az idei évben kibővült a rendezvénysorozatuk. Tápiószentmárton lehetőséget vívott és kapott a három napos Tápió EXPO megrendezésére, melynek fő célja a térség településeinek, nevezetességeinek, helyi termékeinek, vállalkozásainak bemutatkozása. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a IX. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál volt, - amit az ócsai Szűcs Lajos sem hagyhatott ki.
November 9-én Tápiószentmárton Önkormányzata kilencedik alkalommal rendezte meg
ezt az eseményt, ami, a régi disznótorokra emlékezve a Hurkatöltő Fesztivált nevet viseli. A
fesztivál célja a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra
megőrzése. (Elnökünk, Szűcs Lajos ebben mindig fontos szerepet vállal.)
Az eseményen igyekszenek feleleveníteni a hagyományos disznótorok hangulatát, de a látogató
érdeklődők is részben megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát; - akár a politikusaink által (- szolgáljon ez emlékeztetőként vagy példaként Ócsa számára is).
A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhették össze
gasztronómiai kreativitásukat. Készíthettek fehér hurkát, véres hurkát
és hurkakülönlegességeket.
A fesztivál célja: a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra
megőrzése. Felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az
érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát. Az
idei évben a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivált a Tápió-expó keretében
rendezték meg.
![]() |
Nemsócsa benevezett - Lajosunk idén sem ócsai színekben indult |
Kár, hogy Ócsán az önkormányzat prominensei 2012. augusztus 20.-ára lédózeroltatta azt a népi parasztházat, ahol akár egy ó-falusi kocsma, vagy akár egy falusi mangalica fesztivál háttérbeli kiszolgáló épületeként szolgálta volna a kisváros érdekeit.
Ócsán azonban nincs hasonló rendezvény, mely az öreg falu táj-védett környezetébe csalhatná a hosszabb, rövidebb időre a turistát. Jelenleg Ócsa nem rendelkezik olyan komplex programmal (és tegyük hozzá adottságokkal sem), mely alkalmas lenne egy- egy hétvégi program kitöltésére, hogy az idelátogatók és az itt elköltött forintok száma növekedjen.
A vasútállomás és környéke rendezetlen, a Nemzeti Dohányozót konténerei és az ott lebzselők határozzák meg a hangulatot. A Falu Tamás utca nem egy olyan útvonal, melyen végigsétálva, elnézelődve lehetne a faluközpontba eljutni.
A városban ugyebár kerékpár út egy méternyi nincs, így a kerékpáron érkezőket sem vagyunk képesek méltón fogadni, netán ide vonzani.
Az elképzelt mangalica fesztivál, a meglévő és rendbe rakott falubelsőn álló vályogházak mentén tartott kisállatok az erdei iskolához hasonlatosan csábíthatná a nagyvárosi gyerekeket, arról nem is beszélve, hogy Szűcs Lajosnak és Pánczél Károlynak sem kéne máshova menni vagy kikocsikáznia, hogy disznót, vagy lovat foghasson.
![]() |
Együtt a kompánia - fotó és mosoly a népnek |
De visszatérve a Tápióságba, ahol éltek az alkalommal és belefogtak a hurkatöltésbe, ott bizony nagy volt a sürgés-forgás.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és 20 méter hosszú
sertésbelet kapott az induláshoz, ahogy Szűcs Lajos, Pánczél Károly és Szabó István alkotta fideszes kollektíva is.
![]() |
Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének sok egyébnek elnöke, országgyűlési képviselő, Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, alpolgármester - egy csapatban, közös erővel |
Az alapanyagokat aztán ki-ki saját
fűszereivel, saját ízlésének megfelelően dolgozhatta fel. Neves zsűri
értékelte a versenyben résztvevő csapatokat, nyolcadik éve a zsűri
elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és
Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef.

A csapat tagjai a nyereményüket, a 7 éjszakás görög utat
felajánlották a legfiatalabb csapatnak.
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése