2018. április 7., szombat

Kisvárosunk legnagyobb költségvetésével gazdálkodó egyesülete a polgármester elnökölte Ócsa Vse ( - na és)

Nem véletlen a kiugró költségvetési összeg, más helyi egyesületekhez képest, hiszen az Ócsa VSE elnöke maga a polgármester, aki városi költségvetésből bőven meríthet a csapatának.

Igaz, Ócsa sportegyesülete nem jól mutat a megyei bajnokság tabelláján, mivel nála kisebb népességgel és költségvetéssel bíró helyek és csapatok sora előzik meg ezt a jól kitömött gárdát. Mégis azon egyesületek egyedülállója a polgármesteri egyesület, aki egymaga több közpénzes támogatásban részesül, mint a városban ténykedő egyesületek összessége.

Mégsem szerepel az ötmilliót meghaladó szerződések sorában a kimutatás. Vagyis minden vállalás, és kötelezettség nélkül kap a csapat több milliót. A polgármester szinte kiemeli csak az önkormányzati kasszából és behelyezi azt lazán a saját neve alatt futó egyesületi tőkébe. Onnan pedig szabadon felhasználja, kénye kedve szerint, mert a maga vezette önkormányzat semmiféle szerződésben foglalt elvárást nem támaszt a saját vezet tisztségviselőjével szemben. Vagyis Bukodi úgy jut több milliónyi közpénzhez, hogy azt a kötelezőn előírt formájában a szerződések közzé nem teszik, azaz meg sem jelenítik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvhHO3tH76q_Aml7fuvxDKdm9lnI0-Xpja0k65jvF3ntkDcof42JDm79LF0sHNvBOlmq54AjuA74t8wI1B5UnfyNCgayYT_5tEGTww7AABJXxPCZFQ8WaCisgQEj-7M5vq25GCqW0Vedk/s400/Foci+%25C3%25A9s+a+p%25C3%25A9nzkezel%25C3%25A9s.pngArról nem is beszélve, hogy a város (önkormányzat) pályáját ingyen, bérleti díj nélkül használhatják a bukoditák, miközben a lakosságot kizárták ebből.
Az Ócsa VSE a 2018 év folyamán 15 millióból gazdálkodhat. Ez több, mint havi egy millió forint.  

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p100x100/10355746_678570132234985_1397070305430463053_n.jpg?_nc_cat=0&oh=3a976de181e93f4316a68094770a3a3d&oe=5B339561Az Ócsa Városi Polgárőr Egyesület volt az, aminek gazdálkodási keret a legjobban megközelítette a polgármesteri egyesület gazdálkodását. Azonban ez is nagyságrendekkel kevesebbe fáj a városnak. 

A polgárőr egyesület 2017-ben 2,8 milliós költségvetési támogatás mellett nem egész 4,5 millió forintból gazdálkodhatott. Ez egyharmada a polgármesteri fociegyesület felhasználásának. Ha pedig a helyi közvagyonból merítést tekintjük, akkor is ezt tapasztaljuk.

Bár mindkét egyesület kap pénzt az MLSZ-től, de ez is csak töredékét képezi az éves egésznek. 

Ismert még ugyebár, hogy az önkormányzat által milliókért telepített és azóta már kipusztult Oxyfa ültetvények 17 hektáros őrzése korábban bevételt hozott az őrségnek, de a sorvadással ez is elbukott és már nem hoz hasznot az egyesületnek, hiszen a veszteséget követően után már nem volt, és nincs mit őrizni. Valójában a lakosságtól, a tolvajoktól akarták megvédeni az ültetvényt, ezért fizettek. Csak azzal nem számoltak, hogy nem a lakópolgárok, hanem a természet emészti majd fel a befektetést. A pajor megette az egészet. A városi több mint 20 milliót bukott ezen a bizniszen, hiába is őrizték. Felelőse ennek sincs, ahogy az ismert önkormányzati érintettségű környezetszennyezésnek. Ez esetben is hatalmas veszteség érte a várost. A polgárőreink megelőző, feltáró tevékenysége itt sem valósult meg, bár a korábbi elnök ezzel kapcsolatosan tett egy blogbejegyzést, amiben azt állítja, hogy a területet rekultiválták. Erre azonban nem lehet alapozni, mivel a tűzoltóság esetében és a tagság vonatkozásában is napvilágot látott tőle olyan kijelentés, mely nem volt sem ellenőrizhető, sem pedig megalapozott.


https://i.ytimg.com/vi/Dpan29bp5cA/mqdefault.jpgEhhez Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2017-ben egyetlen fillér önkormányzati támogatást nem kapott a székhelyül szolgáló városból, miközben a képviselők és a vezető tisztségviselők a polgárőrség éves támogatását meghaladó költségvetési milliókat osztottak szét maguk között maguk közt, túl azon a járandóságon, amit ilyen-olyan formában havonta felvesznek. A polgármester a maximalizáltan felvehető jussán és a 6 milliós gépkocsihasználaton túl a költségvetésből még amolyan kiegészítésként 600 ezret, az összeférhetetlenségben érintett alpolgármester a megállapított havi zsoldot meghaladóan, pedig 400 ezret vehet fel még fel, míg a képviselők 2 milliót szórnak szét maguk közt amolyan jutalom gyanánt a maguk által értékelt jó és hasznos köztevékenységükért, mindazokon túl, amit amúgy is a lakossággal fizetettnek meg.

Bezzeg a helyi tűzoltóságra még nem futotta.


Érdekes mód a helyi tűzoltóink Bugyi Önkormányzatától 500, Kakucstól pedig egyéb okán ismét jelentősebb összegű támogatásban részesülhettek. Csak a Bukodi-Horváth tandem alkotta helyi önkormányzat nem szánt pénzt a közhasznú egyesület érvényesülésére. Mindezek jelenségek, továbbá az önkéntesek kitartó munkájának és részben a blogunk nyilvánosságának hatására hatására az idén már kénytelen volt testület elé vinni az egyesület ügyét a polgármester, aminek után végre Ócsán is pénzbeli támogatásban részesülhetnek a tűzoltók. Az önkormányzati döntés azonban még nem ismert, mivel azt nem tették közzé. A polgármester többnyire csak a heti fociesemények időpontját osztja meg nyilvános közösségével.

Az egyesületek sorában talán az OPKE még az, ami gazdagabban részesülhet a közösből. Csak az éves tortájuk kerül negyedmillióba. Az összes többi ezekhez mérten jelentéktelen támogatást kap a városi költségvetésből. Az OPKE is inkább alkalmi kiegészítéseket kap a rendezvényeire, amiből képződik az éves összes. (Kávéházi esték, sakk, torta, stb.)  Az elnökét pedig itt külön is foglalkoztatják és fizetik & díjazzák. Persze erről is volt már itt szó.

https://ocsaijuhfesztival.hu/juhfesztival4_plakat.jpgA Juhfesztivált és a Szüreti mulatságot szervező Ócsai Hagyományőrző Egyesület is alkalmankénti 200-200 ezres támogatást élvezhet. 

Más alapítványi pénzeket és támogatásokat most nem számolva, mégis csak az van, hogy a városvezetők és a polgármesteri foci kerül a legtöbbe az adófizetőknek, míg más közhasznú egyesületek elenyésző összegekben részesülhetnek csupán. 

Vagyis elmondható, hogy Ócsán a polgármester egyesületi focija olyan kiemelt cél, ami minden másnál előrébbvaló, és ez látható a mindennapokban, ez derül ki az egyesület közpénzes támogatásából, valamint éves költségkeretéből, továbbá azokból a perekből, költségekből, amit ennek kapcsán űz és visel a városvezetés által a "mester"

https://www.magyarfutball.hu/data/userpics/16/1673/9512-k.jpgAnnyi pénzt, amit a polgármester elnökölte egyesület felemészt, egyetlen más közhasznú szervezet nem birtokol Ócsán.  (Az egyéb bújtatott formákról nem is szólva.) Nagy kár azonban, hogy a kirívóan nagy anyagi ráfordítások ellenére sem mondható el, hogy az Ócsa VSe csapata hasznos és eredményes lenne. A "fiúk" (Bukodi csapata) a kiesés szélén tántorognak, miközben a polgárőrség jó pénzér felügyeli itt a mérkőzéseket. Hát persze, hogy kéz a kézben járnak, még akkor is ha más nézeteket vallanak. A mögöttes lóvé az, ami összeköti őket.

A baj azonban mégis csak, hogy az értékeinket, a környezetünket, pénzünket senki nem óvja meg Ócsán; - még/akár az önkormányzattól sem. 

*

1 megjegyzés: