2018. április 6., péntek

Nem egyszerű Ócsán tűzoltónak lenni - több tűzoltó autót adtak át ma ( - másutt segít az önkormányzat is)

Újabb tíz, hazai gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművet adtak át április hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. 
Ezekkel párhuzamosan négy önkéntes tűzoltó egyesület felújított gépjárműfecskendőt kapott a mai napon. 
Ócsa nem szerepelt a díjazottak sorában. 

http://concretemedia.hu/wp-content/uploads/2017/12/M%C3%A1r-munk%C3%A1ba-is-%C3%A1llt-az-%C3%BAj-salg%C3%B3tarj%C3%A1ni-t%C5%B1zolt%C3%B3aut%C3%B3.jpg

Rába/Renault Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendő


Nagyon nagy szükség lenne az ócsai önkéntesek megsegítésére. A 2014-ben meghirdetett toborzás hatalmas csalódás volt. Évekig semmi nem történt. A polgárőrség vezetésében bekövetkezett váltás kellett ahhoz, hogy a bojkottált munka meginduljon. A több éves mulasztásbók fakadó hátrányt azonban rettentő nehéz behozni.
https://i.ytimg.com/vi/Dpan29bp5cA/mqdefault.jpg
Ma úgy tűnik Ócsa városában van egy csapat, amely lelkes, tetre kész és képes megküzdeni az eléjük tornyosuló akadályokkal. Városi segítség hiányában azon roppant nehéz folyamat előtt állnak. Ez egy olyan kihívás, ami civilként fel sem fogható. Ehhez akkora szakmai elhivatottság szükségeltetik, amivel csak egy tűzoltó képes felvenni a harcot versenyt.  

Ma viszont ismét kimaradtunk. Bár nem is bizakodtunk, mert még nagyon az elején vagyunk. Mégis arra sarkal ez minket, hogy jelezzük, mennyire jóleső érzés lenne egy hasonló adományból részesülni. Ma ugyanis egy-egy 20 éves Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 gépjárműfecskendőt kapott Sándorfalva Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Csongrád megye), a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Fejér), a Verpelét Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Heves), illetve a Tápiószecső Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Pest). Mától a nevezett településeken ténykedő önkéntesek munkáját segítve ezekkel az eszközökkel.

http://tuzoltoautok.hu/pic/szerek/steyr_13s23_bronto-saurus_2000_1354120079.jpg

Steyr 13 S 23 Bronto-Saurus 2000 M20 gépjárműfecskendő


 Számunkra egy ilyen 20 éves, felszerelt (málházott) jármű maga a mennyország lehetne. A hivatásos szolgálatból kivont, az elmúlt húsz évben a hivatásos tűzoltóságnál elsődleges beavatkozóként szolgáló járművek alkalmasak arra, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületeknél működjenek tovább. Ócsa Önkéntes Tűzoltó Egyesületének haladásán nagyot lendíteni egy ilyen aktus. Nem csak a rendszerbeállítás, hanem az aktív szolgálat megkezdése ügyében is.   

Csak hát a mögöttes támogatás, a helyi önkormányzati vezetés és az itteni politikai hozzáállás hiánya nem segíti az előrehaladást.  Hiába gyűjtőpontja a városunk az országgyűlési képviselőjelöltek sorának, ha egyik sem tesz lépéseket, vagy emel szót a helyben toporgó önkéntesek törekvései érdekében.  Ugyebár itt nincs Tao.


Hiába hozta elő ma Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadó ünnepségen mondott beszédében, hogy manapság a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Hiába tette hozzá,  hogy Magyarországot biztonságos országnak tartják, ebben benne van a tűzoltók munkája is, de ha a helyi vezetők és az itt élő politikusaink ezt nem így látják, akkor bennük a hiba.

A miniszterhelyettes Magyarország biztonsága szempontjából fontos napnak nevezte a mai napot, hiszen a tíz új és a négy felújított fecskendővel tovább erősödik az ország mentő tűzvédelme. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy manapság a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és hozzátette, abban, hogy Magyarországot biztonságos országnak tartják, benne van a tűzoltók munkája is. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27173881_188911435032113_4478517698601284601_o.jpg?_nc_cat=0&oh=0d8fcf17712eb0f0d87ffb945823e9e4&oe=5B66AC2B
Az ócsai tűzoltók számára biztosított kölcsön autó - Mercedes 1222 típusú tűzoltó gépjárműfecskendő ( - felszerelés nélkül üresen vár a támogatásra és bevethetőségre )

Polgárdi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság egy hasonló, de 1986-os gyártmányú Mercedes Benz 1222 AF TLF gépjárműfecskendőt használ, amit az önkormányzat és gazdasági társaságok összefogásával vásároltak. 
A 6900 lakossal számoló Polgárdi önkormányzata képes volt erre.  
A 9200 lelket számoló Ócsa városvezetése mindeddig képtelen volt hasonló tettre. 
Ócsán a gépjárműfecskendőt maguk az önkéntesek szerezték be a kapcsolataik és a civil támogatóik által.  
A polgárdi korszerűbb tűzoltóautó nemcsak a Polgárdi, hanem a környező települések Füle, Jenő, Kisláng, Kőszárhegy, Lepsény, Mezőszentgyörgy, Nádasdladány és a Veszprém megyei Balatonfőkajár lakosságának, és a környéken utazóknak a mentő-tűzvédelmét, biztonságát szolgálja. 
A Németországból beszerzett járművel az önkormányzati tűzoltók négyen, 24/48 órás váltásban állnak folyamatos készenlétben a településen. Korábban egy Ifa állt rendelkezésükre, ami ma már csak tartalékszerként szolgál. 
Ócsa önkéntes tűzoltói szintén felügyelnék és ellátnák a környező települések tűzvédelmét.

Ócsán a helyi önkéntes tűzoltó munkájával nincs baj, hiszen magukra hagyatottan is erőn felül teljesítettek az elmúlt hónapok során. A baj azzal van, hogy mindezek ellenére Ócsa és környezetének tűzvédelme az itteni politikusok számára közel nem annyira fontos, mint a saját maguk jóléte. Ők biztonságban érzik maguk, a lakosság pedig talán kevésbé.  

Bartók Péter tű. ezredes, az országos katasztrófavédelmi főigazgató gazdasági helyettese úgy fogalmazott, a mostani alkalom a meghatározott célokon túl az együttműködésről és az összefogásról is szól. 

Ócsán talán ebből (összefogás, együttműködés) van a legnagyobb hiány. A városvezetés és a lakosság eltávolodott egymástól. Az önkormányzat külön utakon jár, és nem csak a lakosságot nem támogatja megfelelően, hanem az önkéntes mentőszolgálatot, a tűzvédelmet sem. 
Ezért is süppedt kátyúba az itteni vezetés. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése