2023. augusztus 1., kedd

Augusztus 1. - Anyatejes Táplálás Világnapja, a szoptatás világhete

 Az Egészségügyi Világszervezet először 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, mellyel egy időben kezdetét veszi az anyatejes táplálás világhete is. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy az anyatejes táplálás több, mint a gyermek etetése.

https://64.media.tumblr.com/d0b00ae59131af563063eca2c34ddf6a/8cfeeab5bcc339fb-4d/s1280x1920/beb5c4f500ce21174be31f14d17744813c1dce99.jpg

1992-től tartják világszerte AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJÁt, más néven a szoptatás világnapját.

 A Világnaphoz Magyarország 1993-ban csatlakozott, ennek apropóján pedig országszerte változatos programokkal és előadásokkal várják a szakemberek a kisgyermekes családokat.

Szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében.

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából indul az Anyatejes táplálás hete.

"Személyes tapasztalataimból kiindulva is, meg mint nő, mint édesanyja, és mint családokért felelős államtitkár, fontosnak tartom, hogy ilyenkor kiemelten beszéljünk a szoptatás és az anyatejes táplálás fontosságáról" – mondta az InfoRádióban Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Célja ezzel, hogy elmondja az édesanyáknak, miért jó szoptatni, miért jó az anyatej, és tudatosítsa bennük, ha bármilyen nehézséggel, gonddal szembesülnek a szoptatás során, akkor tudnak segítséget kérni a védőnő vagy a gyermekorvos személyében. Vannak szoptatási ambulanciák, és akár önsegítő csoportokban is meg tudják osztani egymással a problémáikat, vagy akár laktációs tanácsadó segítségét is igénybe tudják venni.

Hornung Ágnes azt mondta, mindezek ellenére

vannak olyan édesanyák, akik úgy döntenek, hogy nem szeretnék szoptatni a gyermeküket, rájuk emiatt pedig sokszor egy stigma kerül, hogy ők akkor nem jó édesanyák.

"Ez nincs így. Tehát azt is tudatosítani kell mindenkiben, hogy a szoptatás egy táplálási forma, nem a szeretet kifejezése, tehát azok az édesanyák, akik valamiért mégsem tudnak, vagy nem szeretnék szoptatni a gyermeküket, ugyanúgy teljes értékűen tudják szeretni a gyermeküket, nem szabad, hogy bárki emiatt negatívan megkülönböztesse őket" – mondta az államtitkár.

 Augusztus első 7 napját a szoptatás hetének hívjuk. A rendezvény célja a tudatos és természetes gyermeknevelés.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése