2019. december 18., szerda

Ötmilliót is kér a polgárőrség az önmagát népszerűsítő programért - van némi elképzelésük a pénzszerzésről

Pályázati keretek közé csomagoltan hirdeti meg saját haszonszerző mozgalmuk népszerűsítését az Országos Polgárőr Szövetség, melynek során a helyszíni felvonulásért, a polgárőrparádé megtartásáért minimum 5 milliót, továbbá egyéb más eszközöket kérnek és várnak el a szervezők.


Mindezt persze olyan szerényen adják elő, mint az tőlük megszokott és ahogy Ócsa városának korábbi járdaépítési metodikájában is adott volt.  Vagyis pályázni lehet a fizetésre úgy, mint itt korábban arra az önkormányzati feladatkörbe (közfeladat ellátás) tartozó munkára, aminek során a lakosság ráfordításainak bevonásával váltották ki az önkormányzati finanszírozás jelentős részét. 

Ócsán ennek a közpénznek egy részét aztán különböző trükkök formájában, az egyazon zsákban kezelt büdzséből a városvezetők és a hozzájuk simuló képviselők a maguk javára fordították és mondhatni vették fel amolyan plusz juttatásként hiszen az sem a választók talpa alá való járda, vagy más közfeladat ellátásként került felhasználásra.

A különböző szervezetek megbízottjainak ötleteiből származó sajátos pénzkinyerés, az önmaguk finanszírozására kitalált pályázatok nem tekinthetők közcélú feladatnak.  Ennek sajátos példáját a polgárőrség már több esetben hozta.  Ugyebár a polgárőrség tagjai díjkötelezettek, cserébe különböző kedvezményekre jogosultak, mint például a telefonhasználat során. A szolgálatot térítésmentesen végzik, a feladatellátásért nem kapnak fizetséget, csak támogatást.   

A tagság felett álló vezető tisztségviselők azonban ennél is többre jogosultak és részesülnek, mivel a tagság munkája során kapott elismeréseket többnyire ők fölözik.  Az eszköztámogatásokat és az anyagi juttatásokat is az egységek vezetése osztja. Mindez olyan különös előnnyel jár, ami vonzóvá teszi számukra a feladatszervezést.

Így van ez valahogy a mostani csapatfelvonulás szervezeti meghirdetésével is. Nem csak elvárják a szervezéshez a pénzügyi támogatást hanem, meg is határozzák annak minimális összegegét.  A megvalósuló parádén a felvonuló polgárőrök dalolva, ingyen és a bérmentve biztosítják a jelenlétüket, miközben a mögöttes kiszolgáló rendszer, a ráépülő üzleti háttér bérleti és más nyereségérdekeltségéből származó haszon egy jó része ki tudja hol és miként csapódik le.  A Polgárőr Nap rendezvényéhez társult lufisok, büfések és tárgyi eszközöket (akár lovas szerszámokat, bőtöket) kínálók sora mind pénzért vehetnek részt és árusíthatják ott portékáikat.

Ez természetesen nincs benne a pályázati kiírásban és annak nem is képezi tárgyát, de ahogy ez lenni szokott, ez már csak ilyen mindenütt, akár az Ócsai Vigasság.

Az elszámolás során mindig csak a kiadások jönnek számba a költségvetési oldalon, a bevételek azonban rendere eltűnnek és nem jönnek elő a sorok közül.  Vagyis mégis csak jó üzleti hátteret biztosít minden ilyen önmutogató, vagy ahogy ők fogalmaznak, "népszerűsítő" rendezvény, mivel a mögöttes pénzek is legalább akkora haszonnal járnak, mint az ilyenkor nyert önkéntesek bezsákolása.  Elvégre a fizetett heti mérkőzések biztosítása, a lótartás nem hoz akkora bevételt, hogy azzal jelentős mértékben javítsák az állomány vezetőinek jóérzését. 

Ócsán sem akad mindig oxyfa-ültetvény, amiért pénzt lehet kapni, vagy lezárt szeméttelep őrzési lehetőség.  A kéthetenkénti foci pedig kevés a napi megélhetéshez, még akkor is ha az abrakból is hullik ki valami. 


Az évenkénti elismerés, a tárgyi jutalom pedig kevés a napi megélhetéshez. Kell tehát valami, ami feldobja a polgárőrök és az őket megalapozó polgárság mindennapjait.


Egy jól szervezet Országos Polgárőr Nap erre éppen alkalmas hiánypótló rendezvénynek mutatkozik. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése