2013. január 21., hétfő

Közpénzből kiruccantak ( - mások szerint titokban és kollektíve nyaraltak az "azori utazók")

Szűcs Lajos szeretett, és hű politikusunk  amit Magyar Bálint is elismer.
Márpedig,  ha az ellenzéki bukott politikus méltatja a jelenlegi élharcost, akkor arra oda kell figyelni.

Hűtlen kezelés miatt a Baranya megyei főkapitányságon indult nyomozás tavalyelőtt novemberben az Azori-szigeteken tartott konferencián résztvevő megyei önkormányzati elnökök ügyében. A Kossuth Rádió Krónika című műsorában még akkor (kedd) este hangzott el, hogy tavaly év végén elrendelték a nyomozást, miután két Veszprém megyei jobbikos képviselő feljelentést tett amiatt, hogy az utazást közpénzből fizették. Az Európai Régiók Közgyűlésén tizenkét megyei önkormányzati elnök vett részt. A közgyűlési vezetők - többeket családtagjuk, illetve más is elkísért - az európai roma stratégiáról tárgyaltak tavaly novemberben az Azori-szigeteken rendezett konferencián. Az utat a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége fizette, (elnöke az ócsai Szűcs Lajos,) viszont a botrány kirobbanását követően a résztvevők ezt jótékonysági célra felajánlva (édességbe) visszafizették, csakúgy, mint a felvett napidíjakat.

Télből a nyárba - társas út közpénzen

A Blikk megszerezte anno az Azori-szigetekre utazó kormánypárti politikusok névsorát, akik az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlésének apropóján tölthettek el néhány kellemes napot az atlanti-óceáni üdülőhelyen, az év végén. A lista legnagyobb érdekessége, hogy olyan megyékből is utaztak elnökök, akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna ott, mivel megyéjük nem tagja a szervezetnek. A tagság ugyanis önkéntes, és fizetni kell érte, ezért nem minden megye tagja az Európai Régiók Gyűlésének. Ennek ellenére Kovács Ferenc Vas megyei és Becsó Zsolt Nógrád megyei elnök, valamint Nagy Kálmán Zala megyei és Kovács Norbert Veszprém megyei alelnök is részt vett a luxuskonferencián. A fideszes politikusok azt állították, hogy a Borsod megyei elnök, Mengyi Roland páneurópai romastratégiája miatt utaztak ennyien több mint 4 ezer kilométert.
- A közgyűlésen fogadták el a Páneurópai Roma Stratégiát, amelyet mi kezdeményeztünk és terjesztettünk elő - mondta a politikus. Azonban a szervezet honlapján semmilyen nyomát nem találták, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoztak volna az Azori-szigeteken. Érdeklődtek a szervezet strasbourgi titkárságán is, de cinkosan nem kaptak választ. 

Gémesi György, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnöke egy televíziós interjúban pedig egyenesen azt mondta, hogy nem is létezik ilyen stratégia!

Mint ismert, a Blikk hozta nyilvánosságra, hogy tizenkét fideszes megyei elnök az Azori-szigeteken ülésezett a megyei önkormányzatok költségén, noha több érintett megye még a fűtés- és áramszámláit sem tudta akkor fizetni az iskoláiban. 
A megyék 187 milliárd forintos adósságát pedig csak pár héttel korábban vállalta át az állam. 
Az utazást Lázár János fideszes frakcióvezető is rosszallotta. Végül a kiutazó politikusok kényszeredetten vállalták, hogy az utazás költségeit megtérítik: gyermekvédelmi célokra fizetnek be fejenként negyedmillió forintot.  Szűcs Lajos  honlapján be is mutatott jó pár édességet az "adományozásról".

Közben újabb politikusról tudta meg a Blikk, hogy az Azori-szigeteken töltötte a november végét! A Nógrád megyei közgyűlés elnöke, Becsó Zsolt (Fidesz) sem akart lemaradni az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűléséről, hiszen ritkán juthat el ilyen egzotikus helyre az ember.

A Blikk felhívta a politikust azzal: miért érezte fontosnak, hogy elutazzon a távoli szigetvilágba?

Becsó azt válaszolta, hogy írásban fog a kérdéseinkre válaszolni, ám ez lapzártánkig nem történt meg. Mint a szombati számunkban beszámoltunk róla, tizenkét fideszes megyei vezető töltött több napot az Atlanti-óceán közepén lévő festői szigetcsoporton, a kiruccanásukat pedig az összesen 187 milliárd forintos adósságot felhalmozó megyei önkormányzatok fizették. 


A kiváltságosok nyaraltak, a diákok fáztak
Nógrád megye például olyan nehéz helyzetbe került, hogy májusban le kellett állítani az ösztöndíj kifizetéseket, ennek ellenére Becsó Zsolt utazásán nem spóroltak. Az utat szervező Szűcs Lajos Pest megyei elnök megyéje 16 milliárdos adósságot halmozott fel, tucatnyi iskolában kapcsolták ki most októberben a fűtést, mert a megyei önkormányzat nem tudta fizetni a fűtésszámlákat. (Bár ez, bizonyíthatóan több településen gazdálkodási probléma, viszont az ilyen kit érdekel akkor, ha csak a politika számít?)

Ezért sapkában, kabátban zajlott a tanítás, több helyen rendkívüli tanítási szünetet kellett elrendelni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is volt olyan iskola, ahol nem volt pénz a fűtésre. Ócsán a Bolyait szintén érintette az eset. Itt is gondok voltak kifizetetlen számlákkal, és így az étkezttést is leállították egy időre.


A megyei önkormányzatnak 10 milliárd forint az adóssága, de az ottani megyei elnök, Mengyi Roland is elrepült az Azori-szigetekre. Ő készítette ugyanis azt a páneurópai stratégiát, amelyre hivatkozva a többi politikus elkísérte őt a nagy útra. A Somogy megyei elnök, Gelencsér Attila sem hagyta ki az egzotikus utat, hiába halmozott fel önkormányzata 12 milliárd forintos adósságot.

Azt nem tudták biztosan, hogy ki volt a másik nyolc, aki az Azori-szigeteken ülésezett. Az viszont igen, hogy Lázár János nem véletlenül állította a szőnyeg szélére Szűcsöt és a többi nagy kópét. 
- Nem hiszem azt, hogy az Azori-szigeteken a magyar önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban új ismereteket tudtak szerezni - mondta Lázár János azon a hétvégén. 

A nehéz helyzetben lévő megyék adósságait egy októberben elfogadott törvénnyel januártól átvállalta az állam, cserébe a megyei önkormányzatoknak át kell adniuk iskoláikat, kórházaikat és más intézményeiket az államnak. A megyéknek egyetlen feladatuk marad: a fejlesztési pénzek elosztása. 

Ez pedig nem más, mint totális államosítás! A hatalom központosítása!
 
Ócsának eddig Pest megyétől és annak elnökétől nem sok jutott.  Szűcsről nem hallutuk még, hogy az otthont adó városért lobbizott volna.  Az viszont kiderült, hogy a megyétől ki volt az a hölgy, akit útitársként elvitt.

Az Azori-szigetekre szervezett utazás hátterében nem csak a munka, hanem a lehetőség és a társas kapcsolat is szerepet játszott. 

Nos ilyen előzmények és politikai porvihar mentén indítottak pereket az Azori-utazókkal szemben, az információra éhes sajtósok, mondván, ez nem magánügy.  A múlt héten végre döntött a bíróság.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének ki kell adnia az Azori-szigetekre utazó közgyűlési elnökök névsorát, beleértve a politikusok kísérőit is - mondta ki a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a Blikk indított a névsor és az adatok megszerzéséért. 

Az ítélet szerint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (Szűcs Lajos elnök) a felperes rendelkezésére kell bocsátania az Azori-szigetekre utazók névsorát, beleértve a politikusok kísérőit is. Ki kell adnia továbbá az utazás és a részvétel költségeit, külön lebontva a hozzátartozók kiadásaira is.

– A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének 15 napon belül meg kell küldeni a felperesnek a kért adatokat – rendelkezett a bíróság. Az indoklás szerint a szervezet közpénzből működik, közfeladatokat lát el, ezért a kért információk közérdekű adatoknak számítanak. Az ítélet nem jogerős.

A per költségeit a szövetség közpénzből rendezi. Ez is megérne egy kis odafigyelést.

Remélhetőleg a választások előtt megszületik a másodfokú és vélhetőleg jogerős ítélet, hogy végre megtudhassuk kinek volt fontos ez az egzotikus utazás, még akkor is, ha Szűcs Lajos és cinkostársai ezért orrolnak az ezt feszegető sajtómunkásokra. 

*

10 megjegyzés:

  1. Kedves gyerekek!
    Míg ti éheztetek és fáztatok,addig a derék Lajos bá elutazott anyu és apu pénzén erre a sivár kietlen tájra hogy hozzon nektek csokit,hiszen erre volt akkor a legnagyobb szükségetek.
    Köszönjétek meg neki ha szembe jön az utcán.

    VálaszTörlés
  2. Mikor még a régi Kultur megvolt és összejöttünk, a Lajcsi gyerek beugrott felszolgálni. A magam részéről mindig adtam neki pár forintot. Akkor még rendes fiatalnak tűnt, hiába mondták rá mások, hogy léha. Ah, mennyit fordult a világ azóta.

    VálaszTörlés
  3. Kár érte. És hány ilyen van!

    VálaszTörlés
  4. Nem kell másra mutogatni akkor, amikor Ócsán is ezt a modellt követik. Bukodi Karcsi, Horváth Tomi és Szabó Gyuri jegyzőbácsi a városi költségvetés terhére utazott több napra Székelyföldre és Erdélybe. Ők szintúgy azt vallják, amit Szűcs mester, hogy ez szakmai út volt. Befektetőket keretek román honban. Ez persze álnokság, mert itthon a román vendégmunkásokat üldöztetik a rendőrséggel, mint valami illegális csapatot. Pedig ők is csak dolgozni jöttek, ahogy a polgármesteri csapat is ezzel magyarázza a kiutazást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan az utazás is a fejlődés részét képezte.
      Mert fejlődik a város ez nem kétséges. Jól mondom Károly?

      Törlés
    2. Itthon majdnem minden magyar vonatkozásű ünnepet vagy megemlékezést elszabotálnak.Székelyföldön pedig eljátszák a külhonba szakadt székely testvéreiket látógató igaz magyar szerepét.Álságos népség.
      Szép kis különítmény, a törpe, az alkesz meg a szoknyavadász.

      Törlés
  5. Nagy ember, sok pénz, nagy út, kis önkormányzat, kevesebb pénz, kisebb utazás. Hajrá tanítványok.

    VálaszTörlés
  6. Csak azt mondja meg valaki, hogy milyen szakmai tartalma volt a városi elit kiutazásának? Milyen szakmai hasznot hozott ez a városnak? Szabó jegyző mit intézhetett, felhatalmazás, jogi háttér és munkáltatói (képviselőtestületi)jóváhagyás nélkül a határon túl? Buksi pajtás ne etess minket! Horváth elvitt benneteket igazi székelykáposztát zabáltatni, meg bepályinkáztatni? Jó lenne, ha ti is visszafizetnétek ezt a pénzt a városnak, mielőtt útilaput kaptok. Elég legyen már a dorbézolásból! Vegyetek útilaput és tűnjetek el a süllyesztőben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Álljanak össze V alakba és húzzanak el, mint a vadlibák.

      Törlés
  7. Buksiék a kis azoriak.

    VálaszTörlés