2024. szeptember 8., vasárnap

Szomorú vigasság Ócsán - ellopták a show-t ( - ócska programok, gyenge és olcsó műsor-összeállítás)

 Majd 20 éve már annak, hogy Ócsa várossá válásának tiszteletére hétvégi vigasságot rendez.

A kezdetekben, az első években ez egy jó kezdeményezéssel járó egész napos műsoros program volt, színvonalas rendezvényekkel, neves feltépőkkel.  

Voltak jó koncertek is.  Aztán az utóbbi 10 évben egyre lagymatagabb, egyre szánalmasabbá vált az egész, ahogy a polgármester és a mögöttes művelődési ház, átkeresztelkedve Szabadidő központ vezetése is változott. Bukodit már nem foglalkoztatta a város. Egyre inkább magával volt elfoglalva, mintsem a közönséggel. Paksi Zita (énekesnő) pedig teljesen alárendelte magát a polgármesteri önkénynek. Ennek volt ékes bizonyítéka a Pedagógusnapra tervezett Koltai műsor, amit Bukodi a maga ellenszenve nyomán eltörölt. 

Gyakorlatilag kézi vezérlésre állította az egész intézményesített önkormányzati rendszert. Oly annyira, hogy már  kulturális műsorokba is beleszólt.  Így lett egyre silányabb minden.  

Ez a városi vigasságra is rányomta  bélyegét.  Paksi Zita már felmondását tölti, lelépőben, és nem motiválja semmi.  A költségvetés hadilábon, a polgármester pedig inkább politikai alapon, mintsem értékmérőn állíttatna össze programot.  Amilyen ízléses, vagy ízléstelen a polgármester olyan műsort szolgáltat maga is. 

Így volt ez már az utóbbi időben és így lett ez most is.  Az összeállított műsor, az egész napos program a lehető leggyengébbje volt az idei a hagyományosnak mondható rendezvények sorában. 

https://www.programturizmus.hu/media/image/show/ajanlat/unnepek/varosnap/97/24886-ocsai-vigassag.jpg?1721721717

A rendezvény területe is beszűkült. Az utóbbi években a színpad is megfordult, és mintha hátat mutatott volna a városnak. Az egész mulatság egy szomorújátékká fajult. 

Az idei attrakció egyik szórakoztató figurája Brandnyúl 🐰, aki igencsak megosztó vélekedést nyert. Produkciója volt olyan gyenge, hogy kritika érje, de volt akinek ez is elégséges volt.


 A gumi ugrálóvár, a kis körhinta is inkább a gyerekességre, mintsem a felnőttek szórakoztatására utalt.  

A házi sütemények begyűjtése is csak egy olyan olcsó fogás, ami az ÓPKE bevonásával csak amolyan időkitöltésre szolgál.  Érdemi foglalkoztatottsággal, hozammal nem jár, mert eseménytelen, és szinte érdektelen a kikapcsolódni, szórakozni vágyók számára.

Továbbá a szinte mindenhol (helyi önkormányzati rendezvényeken) felléptetett Ócsai Népdalkör sem a vigalmi hangulatot emelte.  A szólamok ugyanazok, amik az állami ünnepek alkalmával is felhangzanak. Ez lehet jó adott alkalmak során, de nem emeli a hangulatot egy ilyen eseményen, mert az emberek ennél többet, jobbat és vidámabbat várnak. 

Aztán a letargiából a "senior örömtánc" sem húzta fel a közönséget, ahogy a későbbi fellépők sem.

A páros tekeréssel elérhető teljesítmény is csak arra hívta fel a figyelmet, hogy Ócsát visszatérő ármakimaradások sújtják, amin sem a napelemek, sem a polgármester által engedélyezett távvezeték városszéli áthúzása nem segített.  Nem véletlenül került az ünnepi asztalra az egész napos  "tekerj  áramot" produkció, amire szintúgy alig voltak kíváncsiak a kikapcsolódni vágyók.  


A késő-délután és a kora este közötti időpont dögunalmából az ugyancsak ismeretlennek tekinthető konyha zenekar emelhető ki, aki a börtönviselt (fogházas)  Manuel előzenekaraként lépett fel. 

Szabadulása után a rapper első interjúját a Refershernek adta, akik többek között arról is kérdezték, mi miatt kellett végül börtönbe mennie. A The Voice egykori coach-a elárulta, a tehetségkutató forgatása, fellépései és térdtörése miatt tavaly nyáron nem tudta megkezdeni a rá korábban kiszabott közmunkát, ez gyűrűzött el egészen idáig. 

Manuel cáfolta, hogy a népszerű vélekedéssel ellentétben a börtön emelne a "rapper-imidzsén", mint mondta, rengeteg féle fazonnal találkozott bent, csak menő arcokkal nem. Az első nap ugyan egy épp szabaduló rab kicsit ráijesztett, cellatársaival azonban jól kijött.

Manuel ócsai produkciója sem hozta meg az átütő sikert, csak a hangerőt nyomták fel, amiért már a távolabb élők is szót emeltek. 

Manuel "éneke", dalszövegei érthetetlenek voltak,  mert eltorzítva, és a dübörgéssel elnyomva csak a taktust adták le. 

Persze sokan ettől is lázba jöttek.  (Igénytelenség.)

Úgy látszik ócskán erre is van közönség. 

Gödöllei Emánuel, művésznevén "Manuel" június elején jelentette be, hogy fogházba vonulás miatt egy időre eltűnik a nyilvánosság elől. Elmondása szerint azért kellett fogházba vonulnia, mert a rendőrség marihuánát talált nála és néhány barátjánál. Úgy tűnik, a büntetés azonban nem volt több három hétnél, a rapper a közösségi médiában tudatta visszatérését. 

Manuelre egy másik ügy miatt is büntetést róttak ki. Egy mediátori eljárás keretében 50 óra közmunkára kötelezték, miután 2017-ben – az X-Faktoros szereplése előtt – két barátjával együtt ellopta a Noé Állatotthonból az adománygyűjtő ládát és a benne található pénzt.

A lopást követően bírósági tárgyalás helyett – egy mediátori eljárás lezárultát követően – mindhárom fiút 50 óra közmunkára kötelezték, amelyet nyolc hónap alatt le kellett dolgozniuk.

Manuel azonban még mindig nem dolgozta le rá kiszabott 50 óra közmunkát. Valójában a lopás következményeként adott büntetést még meg sem kezdte az X-Faktor felfedezettje. Munka helyett inkább egy nagyobb összeg utalásával próbált meg bűnbocsánatot nyerni a sértettektől. Ez azonban nem mentesíti Manuelt a közmunka terhe alól.

A menhely szóvivője, Schneider Kinga korábban úgy nyilatkozott, örülnének neki, ha a fiúk ezt az 50 óra közmunkát náluk töltenék le. Az eddigiek alapján azonban úgy tűnik, Manuel sem náluk, sem máshol nem kezdte még meg a közmunkát.

Akárhonnan tudom csűrni-csavarni, nyilván nagyon sok munka volt, de azért mégiscsak oda lyukadok ki, hogy ha nagyon utánamentem volna, meg nem gondoltam volna, hogy azért ezt még lehet halogatni, akkor amúgy el tudtam volna kezdeni a közmunkát” – árulta el Manuel, aki végül maga kérte, hogy büntetését szeptember helyett most nyáron ülhesse le, ez az időszak ugyanis kevésbé volt telített számára fellépés-ügyileg. 

Ócsának ez is jó lesz, ha már Koltai sem volt megfelelő Bukodi számára.  Az olcsó húsnak híg a leve mondás alapján Manuel nem okozott meglepetést.  Művészi értékkel nem bírt az előadása. 

 

Volt olyan szar, hogy a legyek rárepüljenek. 

A rendezők úgy vélhették, a zenei értéktelenséget a potméterek feltolásával, a decibelek növelésével próbálják helyettesíteni. (Természetesen ekkor nem maradt ki az áramszolgáltatás.)

 Azonban az erőteljes hangzás nem növelte az eladást az értéktelenség és a sittes hangulat maradt az este bélyegeként Ócsán. 

Akár mondhatnánk azt is: ez volt (Paksi Zita bosszúja, vagy éppenséggel) Bukodi polgármester kisvárosi búcsúja. 

*

Nincsenek megjegyzések: