2024. szeptember 14., szombat

Lőtér a város szélén - Szűcs Lajos szarik rá ( - civil kezdeményezéssel lakossági fórumot szerveznek)

 A történet nem új keletű, de legalább annyira botrányos, mint az inárcsi napelempark és a Bukodi adta önkormányzati hozzájárulás, amivel a lakosság érdekeit messze figyelmen kívül hagyva engedélyezik egy idegen vállalkozás számára, hogy a lakosság elől elvegye, megcsonkítsa a megszokott életteret.

Történik mindez napjainkban Alsópakony határában, ami bizony kihat Ócsa további életére is. 

Mindez nem lehet közömbös a helyiek számára, mert egy 45,5 hektáros lőtérről van szó, aminek zaja a környezetet fogja befolyásolni.  

Ócsa alsópakonyi részén is emberek élnek, akiket nem lehet lesajnálni. A térségben továbbá több olyan terület található, amire negatív hatással bír a lőtérből fakadó lövöldözés, mint durrogás hangja. Több lótartással foglalkozó gazda, kerül nehéz helyzetbe ebből fakadóan. 

Ezen túl az Állatorvostudományi Egyetem közeli része is kárvallott érintett az ügyben. Az aggodalmakat az ottani lovak jelentik. Az egyetem képviselője, Dr. Illés Géza Márton elmondta, hogy az állatorvosi egyetem továbbra is határozottan ellenzi jelenlegi formájában a beruházást. Erre két okuk van: egyrészről, mert az egyetemhez beteg lovak érkeznek, így az állatállomány nem állandó, nincs esélyük megszokni a szomszédos lövések hangját. Másrészről pedig bizonyos beavatkozásnál bódított állapotban vannak a lovak, ha kicsit megugrik az állat, újra kell végezni a vizsgálatot.

A történet kissé csavaros: jelenleg a lakosok, az önkormányzat és a leendő lőtérrel szomszédos Állatorvostudományi Egyetem is ellenzi, hogy a lőtér megépüljön.  

A befektető, a Hungarorange Kft. szerint a hirtelen jött ellenzés azonban csak „politikai okokból” lehet, mert az önkormányzat korábban határozottan támogatta a dolgot. Januárban Üllőn lakossági fórumot tartottak a városban, ahol kirajzolódott, hogy forrnak az indulatok a lőtér ügyében. A beruházó nem érti, miért támogatta korábban őt az önkormányzat, a lakosság pedig azt nem, miért kéne ide lőtér.

Ez annyira jellemző, mert ugyanez játszódott le Ócsán is a amikor Bukodi Károly polgármester és jegyzője hasonló mód eljárva játszotta ki a lakosságot az inárcsi vállalkozó távvezetékének megépítése trágyában.

Az ST Lövész Sportegyesület elnöke 2020-ban tájékoztatta Üllő polgármesterét, Kissné Szabó Katalint, az önkormányzat városgazdálkodási bizottsága elé pedig 2021 augusztusában került a lőtér terve.Az Üllői Lövészközpont a tanulmányterv szerint ekkorra megkapta a támogatást a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól, ők úgy látták, a lőtér nem jelent táj- és természetvédelmi veszélyt. A dokumentum szerint Üllő polgármestere is „elviekben támogatta a szántó és erdő besorolású ingatlanokon a sportlőtér megvalósítását”.

A tanulmányterv azt is megígérte, hogy a leendő lőteret egy négy méter széles és két méter magas zajvédelmi domb fogja körbevenni. Mint az Index írja, a kormányhivatal 2022 októberében megállapította, hogy nem szükséges a lőtér ügyében környezeti hatásvizsgálat. Ezt a kormányhivatali döntést támadta meg 2022-ben a szomszédos állatorvosi egyetem. Az egyetem az azóta is zajló perben a kormányhivatal határozatának megsemmisítését kérte. Az állatorvosi egyetem már ekkor is jelezte aggályait, miszerint náluk állatgyógyászati tevékenységek zajlanak, ezt pedig jelentősen megzavarná, ha a kijelölt területen, tőlük egy kilométerre egy lőtér lenne.

Ráadásul a helyi építési szabályzat (HÉSZ) sem engedte volna, hogy ilyen volumenű építmény kerüljön a kijelölt pusztára.  

„A vadak ideszoktak, bejár az őzike is. Úgy költöztünk ide, hogy egy nyugodt lakóövezetben fogunk élni, de kilométerekről elhallatszódik hozzánk az is, ha gázágyúznak” – mondják a lakók, akik szerint több szempontból is aggályos egy 500 férőhelyes lőtér felhúzása a város Ócsa felőli oldalára. „Arról nem is beszélve, hogy sok a lovarda, kutyapanzió, kutyaiskola a környezetében, ezeknek mind vége lesz.”

Nagyné Prém Szilvia, az Üllő Te Vagy civil szervezet képviselője: szerinte is kevés az információ a lakosság felé.

A Hungarorange Kft csak 2021 februárjában alakult. A januári lakossági fórumra meghívták a Hungarorange ügyvezető elnökét Sáránszki Pétert, illetve Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselőt is.  Továbbá Dr. Bacskó Leventet, az ST Lövész Sportegyesület jogi képviselőjét, aki a polgármester mellett foglaltak helyet. 

 https://assets.telex.hu/images/20240127/1706375339-temp-ffOPoh_cikktorzs:xl.jpg

„Én is izgatottan várom Sáránszki Péter urat, hogy mutassa be számunkra ezt a tervezetet” – összegezte Üllő polgármestere a pénteki lakossági fórum megnyitását. Kissné arról beszélt, hogy az önkormányzat nem járult hozzá a beruházáshoz, mert meg kellett volna változtatni hozzá a HÉSZ-t, ezt ők viszont nem akarták: a kormány határozata azonban mindezt átírta.

Kiemelte, hogy őket eddig egy bizottsági ülésre sem hívták. Viszont az egyeztetést Üllővel szerinte nem most kezdték, „látom, hogy miért csak most lett probléma a fejlesztés, de én nem vagyok politikus” – mondta, jelezve, hogy a beruházó szerint pusztán politikai okok állhatnak a lőtért ért kritikák mögött. Ezután kronologikusan elmondta, hogy 2020-ban kezdték el az egyeztetéseket a nemzeti parkkal, a Honvédelmi Minisztériummal és az önkormányzattal. Bár a lakosság részéről elhangzott a kérdés, Sáránszki arra nem tért ki, hogy kezdték el a tárgyalásokat a cég létezése előtt: arról viszont beszélt, hogy 2020 szeptemberében még a polgármester és a Fidesz-KDNP-s alpolgármester is támogatta az ötletet: „külön megjegyezték, hogy mennyire jó a helyválasztás” - mondta Sáránszki, amire a jelenlévők nevetni kezdtek.

 Sáránszki szerint 2020-ban a polgármester elvi támogatásáról biztosította a céget. Egy évvel később bemutatták terveiket a polgármesternek, Szűcs Lajosnak és többek között az állatorvosi egyetemnek is. Az egyetem 2022-ben jelezte aggályait a helyszínválasztás miatt. Sáránszki azonban azt mondta, két másik területet is néztek, azok viszont nem voltak alkalmasak számukra. Az ügyvezető azt is kiemelte, hogy 2021 és 2023 között „senki nem nyilvánított negatív véleményt a fejlesztéssel kapcsolatban”.

Szűcs Lajos nem a lakossági érdeket képviseli. Az üllőiek kételkednek Szűcs Lajosban.  Szűcs Lajos amúgy sem jó az ázsiója és Ócsán sem népszerű, politikai munkássága sokak számára kudarcok sorozata.  Megbukott a megyei közgyűlés elnökeként, aztán a tenisz szövetség éléről is távoznia kellett, de még ócsai választási körzetét is át kellett cserélnie a politikai túlélés érdekében, de már ott is kezdik unni az álságossága és megbízhatatlansága okán.  Sokan nem is érték, hogy a kormánypárti Fidesz mit akar még vele és miért nem ejtik már. 

A januári lakossági fórumon az is kirajzolódott, hogy politika ide vagy oda, pártállástól függetlenül egy lakos sem akarja, hogy lőtér jöjjön a városba.  Szűcs Lajos semmit nem tett ez esetben az általa képviselt lakossági érdekek érvényesítése céljából.  Sőt a lovak és az állatorvosi egyetem sem foglalkoztatja a  fideszes politikust. Ő ugyanúgy a vállalkozás mellett volt, ahogy tette ezt Ócsán a FÉG átjátszása során,a mikor Felcsúti Zsolt mellé állt. A lakossági és a munkavállalói érdekek akkortájt is háttérbe szorultak nála. 

Az állatorvosi egyetem korábban jelezte a befektetőnek azt is, hogy többek között a honvédségi lovasközpont lóállományát is megzavarná a lőtér. Erre Sáránszki azt mondta, hogy  honvédség jelezte neki, ezzel nem lesz baj, a lovakat elviszik Szilvásváradra.  Az egyetemnek azonban nincs hova menekülnie, ahogy az alsópakonyiaknak és az ottani lovaknak sem. 


„Mi nem jelentünk veszélyt az állatokra, és ezt az állatok is hamar megtanulják” – érvelt Sáránszki amellett, hogy a helyi vadállatok majd szerinte meg fogják szokni a lövések zaját. „Üllő városa olyan szintre emelkedik ezzel a fejlesztéssel majd a sport tekintetében, ami nemcsak Közép-Európában egyedülálló, hanem világszinten is” – mondta Sáránszki, amire a lakosok egy része a „de nem kérjük” bekiabálással zárta rövidre a bemutatót.

 Ócsa és az itteniek ismét háttérbe szorulnak

Üllőnek „nincs szüksége erre a beruházásra”. Nem értették a lakosok többek között azt, hogy ez miért jó a városnak, vagy hogy hogyan nem ellentmondás, hogy gázágyúzással tartják távol a vadakat, de most mégis azt mondják, hogy a lövéseket „majd megszokják” az állatok. Többen azért aggódtak, hogy nem gondoltak arra sem, hogy jelentősen csökkenni fog az ingatlanok értéke, szinte „lehetetlen lesz elköltözni a lőtér közeléből”.

Sáránszki korábban azzal is érvelt a lőtér mellett, hogy annak négy kilométeres környezetében nem lakik senki, de később a mikrofonhoz állt egy üllői tanyán élő férfi is, aki jelezte, hogy sem az önkormányzat, sem a beruházó nem kereste meg őt. „Nem igaz, hogy négy kilométeren belül nincs senki, én például belül vagyok.”

Az illetékes vadásztársaság hivatásos vadásza,-  aki önmagát fideszesnek aposztrofálva magát, -  azt mondta: érzi, hogy a fideszeseket a beruházó vezette meg. Kiemelte, hogy a területen 30 éve fokozottan védett kerecsensólyom-fészek is van, ráadásul szerinte a széljárás miatt nemcsak Üllőt, hanem Felsőpakonyt és Ócsát is érinteni fogja a lövések hangja. Megjegyezte azt is, hogy „ez a lőtér olyan, mint a migránsok, behozzák ide, aztán soha nem lehet majd kirakni”.

A férfi a balesetek kockázatának megerősítésére még egy anekdotát is elmesélt a jelenlévő Szűcs Lajosról, aki egyszer pont az érintett úton balesetezett egy őzzel. Mint a történetből kiderült, Szűcs az ütközés után egyébként úgy összegezte a történteket, hogy „nagyon szerencse, hogy ő vezette az autót, nem a felesége, vagy egy asszony”.

https://assets.telex.hu/images/20240127/1706374982-temp-cfGBne_cikktorzs:xl.jpg

A feltett kérdésekre így nem is nagyon érkeztek válaszok az üllőiek számára. Szűcs Lajos annyit mondott, hogy egyelőre előzetes tájékoztatás zajlik, de szerinte „csak akkor és úgy lehet egy ilyen beruházást megépíteni, ha az önkormányzat és a lakosság is mellé áll, és minden szabályt betartanak”. A lakossági fórum viszont másfél óra után látszólag hirtelen gyorsasággal szakadt félbe.

Az ügy komolyságát és Ócsára nehezedő súlyát mi sem fejezi ki jobban, minthogy hasonlatos körülmények között sikerült megvalósítani már olyan lakossági tiltakozással szemben álló elképzeléseket, mint a városunkon átvezetett magasfeszültségű távvezeték, vagy az erdőkivágással járó inárcsi naperőmű.  Mindegyik Ócsa kárára szolgált. 

A mostani lőtérrel sem járna jobban városunk. A várost 14 éve uraló fideszes vezetés nem tett semmit és még csak arra sem vette a fáradtságot, hogy erről tájékoztassa az esetleges érintetteket. 

A térségi tévé, a Fidesz és Szűcs Lajos mellett elkötelezett Kortye-féle Willams tévé a lakosságot évek óta borzló eseményt nem követi nyomon, azt a híradásaiban nem említi, ahogy a mostani fejleményekről sem ad számot.

Ócsán csak a helyi Barátságos Élhető Kisváros Egyesület (BÉKE) volt az egyedüli, aki felvette ezt a foglalkozni kötelező események sorába az itt élők érintettsége okán. 

Tájékoztatásuk szerint, a területen civil, rendészeti és katonai jellegű lövészeteket és sporteseményeket terveznek megvalósítani, ami azt jelenti, hogy napi szinten 6000-15000 lövésszámig, különböző típusú és kaliberű fegyvereket használnak majd. Ez jelentős hanghatással jár és rendkívül megnehezíti a nyugodt pihenést. Ha a beruházás megvalósul az nagyságrendileg olyan lesz, mintha az ember egy folyamatosan zajló háborús területen próbálna meg élni. Lássuk be ez lehetetlen!

Arra kérjük önöket, és erre most egyetlen alkalommal van lehetőség, hogy jöjjenek el és tájékozódjanak arról, hogy önök mit tehetnek ez ellen.
 
Ezért Alsópakony területén a Tölgyfa és Kőrisfa utcák találkozásánál lévő játszótéren nyílt lakossági fórumra hívják a városlakókat
 
 
Teljes mértékig igaz, hogy ez leginkább az Alsópakonyon élő embereket érinti, de arra kérem Önöket, ne fordítsák el a fejüket, ne legyenek közömbösek az ügy iránt, mert csak akkor érhetünk el célt, ha összefogunk és közösen tiltakozunk a lövészközpont megépítése ellen.
 
Az eseményre meghívást kapott Tóth Péter, Üllő megválasztott polgármestere és több olyan személy is, akik közvetlenül érintettek a kivitelezés hatásait tekintve.
 
A lakossági fórum ideje: 2024.09.15. 15:30
 
Helye: Alsópakony, Tölgyfa és Kőrisfa utcák találkozásánál lévő játszótér.
 Forrás: Telex, BÉKE
*

Nincsenek megjegyzések: