2018. december 29., szombat

Miként használják a közösségi felületeket az önkormányzatok, vagy annak irányítói - ezt vesszük át most

Utána néztek, hogy a szomszédos településeink miként használják a Facebookot arra, hogy a lakosság tájékozottabb legyen a mindennapjaikat érintő helyi ügyekkel kapcsolatban. 

http://www.gyomroi-hirhatar.hu/images/newspic/d9725a609f05f90d941889d1d1a18fe8.jpgÜllő – nyomuk sincs

Kezdjük Üllővel.  Hiába kerestük az online jelenlétet, semmit sem találtunk. Se a polgármesternek, se az önkormányzatnak nincs hivatalos oldala. Pedig jelenleg 12000-en élnek Üllőn, tehát jó eséllyel lenne igény a facebookos kommunikációra.


Monor – figyelnek az igényekre

Már kezdtük feladni, de kutakodásunk végén kiderült, hogy Monoron van online élet.  A 18000 fős városban, Gyömrőhöz hasonlóan virágzik a facebookos kommunikáció. 

Polgármesterüknek, önkormányzatuknak is van aktív oldala, amelyen keresztül rendszeresen tájékoztatják a lakosságot.  Ne felejtsük el, hogy Monor a környező települések központja, ezért muszáj magukat aktiválni, és a lakossági elvárásoknak megfelelni. Fura is lenne, ha egy ekkora város csak egy átlagos szürke kis pont lenne a közösségi média világában.
 

Gyömrő – komolyan veszik

Amilyen röviden lezártuk Üllő facebookos szokásait, azaz nem lévő szokásait, annyival többet tudnánk mesélni Gyömrő önkormányzati, illetve polgármesteri szokásairól.
Gyömrőn megszokott, s jól bevált az önkormányzat és a polgármester kommunikációja, de ez nem mindenhol ilyen természetes.
A településen Monorhoz hasonlóan szintén 18000 lakos él, akiket a közösségi oldalakon naprakész információkkal lát el a polgármester. Minden rendezvény, lakossági, közérdekű információ megtalálható a helyi oldalakon, csoportokban. Ez utóbbiban a lakosok saját kérdésekkel, kérésekkel is fordulhatnak a  városvezetés felé, akik az esetek nagy részében mihamarabb válaszolnak is az adott kérdésre, vagy megoldást találnak az aktuális problémákra.


Maglód – csak a minimális

Következő állomás Maglód, közel 13000 lakossal. Amit találtunk, az az önkormányzat hivatalos oldala. Fogalmazzunk úgy, hogy posztolgatnak, próbálnak beállni az aktív felhasználók sorába. Bár a polgármester  még saját profillal sem rendelkezik, mindenképpen értékeljük az önkormányzat igyekezetét.


Péteri – nem a Facebookra gyúrnak

Haladjunk tovább Péteri felé. Péteri egy kisebb község, 2400 lakossal.  A külső szemlélő számára a település olyan, mint egy nagy család. Nincsenek nagy történések, nincsenek hatalmas posztok, pont annyi van,amennyi egy kis községnek kell. A polgármester  az adatlapját szinte csak magánjellegű  célokra használja.


Ócsa – az alpolgármester zárta a fórumot, kitört a belháború, de most profilt vált

A kisvárosban 8 éve még pezsgő online élet zajlott a világhálón. A mostani polgármester akkor még alpolgármesterként verte a klaviatúrát és tartott fogadóórát a jövő reményében. Havi egy órás show akkor kezdett kínossá válni, amikor a lakosság rákapott a kérdez-felelek ízére, és ekkor vált egyre kellemetlenebbé Bukodi Karcsi számára.  Az online ügyfélfogadást az alpolgármester a választások előtt hirtelen gyorsasággal bezárta.

https://m.blog.hu/oc/ocsa/image/.external/.thumbs/e4f21de7654456dfbe7ccc517750a335_e1b1c3ea48a3c07745d4b1e5a2e14014.jpgMindezek ellenére a Polgármesteri Hivatal működtetett a honlapján egy fórumot, ahol regisztrált tagok folytathattak csevegést egymással különböző tárgykörökben és amire akár önkormányzati képviselők, vagy  a vezető tisztségviselők is beszállhattak, és válaszolhattak. Többnyire azonban lakossági csevej, vagy éppen vita folyt a fórumon.  Aztán ahogy közeledett a helyhatósági választás ideje és az online élet is jobban felpezsdült, az alpolgármester ezt a fórumot is berekesztette ahogy a saját online ablakát is bezárta. A baj csak annyi volt ezzel, hogy ehhez nem volt képviselő-testületi felhatalmazása, mégis a szolgáltatást végző vállalkozás vezetőjével elintézte a fórum megszüntetését. A polgármester ezt észlelvén, azonnal visszaállíttatta a fórumot. Az alpolgármester azonban a mögöttes testületi többségével a következő önkormányzati ülésen napirendre vetette és újra bezáratta azt. Ennek után több internetes hálózaton különböző fórumok keltek életre. Az Ócsa blog után a polgármester baráti köréhez tartozó egyik személy, és más ellenzékiek is csatornát nyitottak. Mindezekből mára csupán a Ócsa város blogja maradt fenn és működik  ma is a Facebookon.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWWTGMUEPbGPscFVywchB05DYPOibjlRfiQw5DCdWE0KCw1m4-AgA város 2018 végéig eddig önálló közösségi oldallal nem rendelkezett.  A polgármester a saját profiljának idővonalán osztotta meg a számára lényegesnek tűnő híradásokat. Így a családi események közt a saját maga elnökölte focicsapat meccseinek meghívóit, vagy a külföldre utazásait. nagyon kevés közcélú és közérdekű információval szolgált az amúgy rendezetlen profilján. Ennek ellenére ő személyesen is jelen van több helyi akár zárt közösségi oldalon.  Ezekkel azonban az a baj, hogy mindegyik külön érdekhez igazodik, vagy csoportokhoz tagolódik, ami nem elfogulatlan, nem hivatalos és nem is egységesen hozzáférhető.

Ugyanakkor a közvetlen hivatali és hivatalos kapcsolat hiányzik Ócsa közéletéből. A képviselőtestület-tagjainak közvetlen elérhetősége nem biztosított, csak az önkormányzati központi és a hivatalban mások által is hozzáférhető e-mail címen lehet elektronikusan elérni őket. Ez ugyebár abszolút nem közvetlen kapcsolat.  

2018 őszére azonban a Facebookon megjelent Ócsa Város hivatalos oldala.  Ezen az nyílt közösségi felületen kezdett 8 évnyi nélkülözés után kapcsolatot létesíteni a helyi vezetés.

Majd 2018 decemberében a Bukodi Károly polgármester megjelenítéssel is megjelent egy közösségi felület gondolván az elkövetkezendő választási évre.  Így az ócsai foci is kapott egy közösségi oldalt. 

A mostani tapasztalatok szerint azonban nagyon kevés a kritika, többnyire inkább hajbókolás folyik, mintsem érdemi eszmecsere ezeken a felületeken. Panasz, vagy kifogás nem. érdeklődés pedig alig olvasható. Az olvasható válasz is inkább egyfajta átirányítás, vagy tovább küldés, úgy mint hogy mikor jön a busz, - kérdezze meg a sofőrt válasszal.   

Így nem igazán komoly az egész Ócsát illetően.


Alsónémedi – jól kezelik  és megfelelőn tájékoztat

Alsónémedi Polgármesteri Hivatal néven, fut a közösségi oldala az önkormányzatnak, 571 ember kedvelésével a Facebookon.  A felületet Ócsán is számontartják és olvassák. Többnyire figyelik az emberek és hasonlítgatják az ottani történéseket, hírfolyamokat a maguk közéleti világával.  

Ócsához képes Alsónémedin van történés és a település aktív életet él. Számos rendezvény, meghívás tájékoztatás, figyelemfelkeltés jelenik meg a közösségi oldalon, ami a mellette levő lélekszámban gazdagabb Ócsán nem.  Mindez jól illusztrálja azt a szellemi előrehaladottságot, ami a kistelepülési életben jobban felszínre tört, mint az ócsai közegben. 

  
Rövid kis körjáratunkból tehát kiderült, hogy hiába írunk 2018-at, az önkormányzatok még most sem érzik fontosnak, hogy használják az internet biztosította kommunikációs lehetőségeket. Bár a városi honlapokat, amelyek sokszor a 90-es éveket idézik, még frissítik, a Facebookon már alig-alig vannak jelen az önkormányzatok. A legnagyobb közösségi oldalon inkább a lakosság hozza létre a helyi információkkal foglalkozó csoportokat.

A Facebookban rejlő közszolgálati és a politikai lehetőséget kizárólag Gyömrő, Monor és Alsónémedi fedezte fel az adott térségünk települései közül. Rivalizálniuk azonban nem kell, hiszen minden település csak a saját lakosságáért szállhat majd versenybe jövő ősszel.

Ócsán Bukodi Károly már láthatóan ehhez fésülködik. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése