2024. szeptember 25., szerda

Háború, vagy béke - kardcsörgetés és feszültség Ócsán ( - Fidesz, vs reformáció)

 Nagy port kavart Bukodi Károly tegnap délutáni Facebookos bejegyzése. Ma reggelre a bulvár sajtó mellett az ellenzéki portálok közül is átvették páran. 

A dolog lényege, hogy a választásokon alul maradt Bukodi Károly polgármesteri tisztsége az eredmények után megszűnik.  A tisztségvesztéssel számos ezzel járó más járandóság, pozíció, kötöttség is elvész.  

Bukodi azonban ezt úgy tűnik, ezektől nehezen akar megválni.  Így kérte a polgármesternek engedményezett szolgálati autójának megtartását. Aztán a munkavégzéséhez kapott telefont szintén a sajátjaként akarta tovább használni. Sőt, még némi jutalmat is elvárna, hiszen a barátjának tekinthető jegyző előterjesztése szerint erre is igényt tartana. 

Ezen túlmenően a polgármesterséggel járó más előjárói pozícióját is vissza kéne adnia. Így került képbe az utolsó testületi ülés előtt az Ócsai Református Templom Alapítványában betöltött kuratóriumi tisztsége, ami a mindenkori polgármestert illeti meg.  Bukodi a nyáron elvesztette a választásokat, a polgármestersége oda lett. Hivatali ideje szeptemberben lejár. Polgármesteri tisztsége megszűnik. 

A tisztesség úgy kívánná, hogy betöltött alapítványi kurátori tisztségét megszünteti, azt visszaadja, hiszen a szokásjogból fakadó meghívója, a polgármesteri tisztsége elvesztésével visszajár.  Ezt vagy maga által adja vissza, lemondásának felkínálásával, vagy a kuratórium tagságának kell ezt intéznie, ami eléggé ciki a kuratóriumiságba kapaszkodó félre nézve. Márpedig Bukodi erre a ringlispílre szállt, a amikor magától nem mondott le a felszólítást provokatívnak tartván nyilvánosságra hozta.

A dolog lényege, hogy Bukodi nem olyan képzett és belátó, hogy ezt átérezze, Jelen esetben egy sértett félként viselkedik, sebzett dúvadként dúl-fúl.  Nem érti az egészet.

A választási vereség felfoghatatlan számára, mert álmában nem hite, hogy ez megtörténhet.  Maga sem gondolta, hogy polgármesteri dolgai, cselekedetei, viselkedése kiábrándító és eljut vele odáig, hogy a többség megutálja. Ez és az vezetett a vesztéhez, hogy figyelmen kívül hagyta az embereket. Azokat, akik rászavaznak és ezzel újra megválasztják. Mostanra elérte azt a mércét, amivel átbillent a nyelvezet.

Bukodi nem csak a várost, a vártját osztotta meg, hanem a vallásos embereket is ketté vette.  Számára a reformátusok csak egy nyomasztó teher volt, míg a katolikusokat inkább mellőzte, de volt azért olyan közösség, ahol még képes volt némi előnyt élvezni.  Számára az egyház, nem hit, vagy remény, hanem a megkerülhetetlen kötelezvény volt. Ezt a pártszellemiség, a helyi identitás, és a vallási közösség is megkerületlenné tette. 

Ma ott tartunk, hogy az ökumenikus vallási egység megroppant, a helyi Fidesz két részre szakadt Bukodi és Hantos mentén. A várost pedig szintén megosztottá tette a hozzá köthető sajtómunkások maga oldalán hangolásával és a vele szemben nyertes fél lejáratásával. A választások után a hangulat megváltozott, ami annak köszönhető, hogy a Fidesz embere teljes-pályás letámadást indított. Ezzel sikerült megosztottá tenni Ócsát. 

A mai sajtómegjelenítések után Bukodinak sikerült nevetségessé tennie magát az országban. 

Ócsán a hívei azonban a lelkészt kezdték ki és húzták le, ami szintén csak azt illusztrálja, hogy mennyire igaz mindaz amit Bukodi polgármesterről beszéltek, és mennyire vállalhatatlan a személye. 

Az, hogy műveltsége, szakképzettsége hiányos, legyen a sajátja, de az, amiért áruterítőként elismerik, nem lehet vita tárgya.   

 Sajnáljuk a történteket, de ha közszereplőnek áll az ember, és olyanokat posztol polgármesterként mint amiket Bukodi is megosztott, akkor bizony előfordul, hogy nem lesz minden következmények nélküli, avagy édes. 

Estére már az RTL híradójában is minket szapultak.

 Bukodi sértettességének adott hangot jelen esetben holott polgármesterként maga sokkalta többeket bántott meg.  Nem véletlen, hogy a város lemondott róla és nem kér belőle a továbbiakban.

Bukodi sem véletlenül találta meg az RTL-t, azt a hírcsatornát, aki maga sem kedveli a Fideszt. Most mégis hozzájuk fordult, mert a választási vereségével a kiebrudalt polgármester a Fideszben is csalódott.    Nem Hantos Péter tehet arról, hogy Bukodi felégette magát.

Különös kapcsolat ez, amikor az értelem és a butaság küzd egymással.  Bukodi polgármesterként mindent és mindenkit kihasználva próbálta építeni imázsát, elfedve ezzel a város bajait. Különösen igaz volt ez a választás előtti időszakban. Márciusban az RTL klub stábját vezette be a a református egyház tulajdonában álló templomkertbe. Tette ezt visszaélve polgármesteri tisztségével, amikor a  vezető lelkész tudta, hozzájárulása nélkül zárt terület kinyittatásával a tájház megbízottjának megtévesztésével vezette be a stábot.

 

Ez csak az utóbbi időben elkövetett egyik húzása volt.  Az elmúlt évek során ehhez hasonló "csíntevéseket"  képes volt bármikor elkövetni,megtenni a jegyzővel a hátában.

Bukodi mindet és mindenkit felhasznált a saját érdekében, ami közel sem volt azonos a város érdekével. Így került kapcsolatba az RTL-es kontaktjával, amit a mostani esetben is kihasznál.

Hantos Péter leve nem különös.  Bukodi azonban a jelek szerint nem akar önszántából távozni a kuratóriumból. Inkább a sértődöttséget helyezi előtérbe, azzal a hátsó szándékkal, hogy azt láttassa, mennyire gonosz az egyház. És erre vevő az RTL, különösen a jelen esetben, amikor a Fideszesként megkopott Bukosi esik neki az egyházilag és politikailag támadható pártszimpatizáns lelkésznek. 

Ezt a belső konfliktus mindig is tudta élezni az RTL.  Bukodi valójában ezzel semmi hasznosat nem ért el, a személyiségét jellemző primitívségen túl, azzal hogy a pártcsaládját és Ócsát járatja le. Hangulatkeltésnek, az érzelmek felkorbácsolására azonban kiváló volt, de a várost annak bajos ügyeit nem vitte előrébb.   

Bukodi nem csak párton belül okozott szakadást. Benne is meghasadt valami. A tisztesség és a normalitás már rég odaveszett.

 Mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy mit vállalt, ugyanúgy ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy honnan  jöttük,  mit végezünk.

Bukodi ezzel együtt erősen visszás és kétes állapotokat egy szörnyű időszakot hagy maga mögött.  Az, hogy ez az emlékkép lesz-e az utolsó róla, az részint elgondolásán, hozzáállásán a további cselekedetein múlik.

Ma sok mindent történt, és egyik esemény sem vált a felek dicsőségére. 

A feleknek - és ebben a fél város is benne értendő, - meg kénye nyugodnia.  A polgármesteri átadás-átvételnek tisztességgel le kell zajlania. A leltárt fel kell venni, az elszámolást el kell készíteni. 

Ócsának a béke útjára kell térnie. 

*

Nincsenek megjegyzések: