2024. szeptember 24., kedd

A több milliós körbejutalmazásokról - egy bukott polgármester elismerése Ócsán (- romhalmaz hátrahagyása)

Kitünteti a bukott fideszes polgármestert a bukott fideszes testület Gárdonyban egy héttel az új önkormányzat megalakulása előtt.

Kedden zárt ülést hirdetett a gárdonyi önkormányzat.  A kikerült előterjesztés szerint szeptember 24-én, tehát egy héttel az új önkormányzat október 1-jei megalakulása előtt a június 9-i választáson megbukott fideszes többségű testület még gyorsan megszavaz egy Pro Urbe Gárdony kitüntetést a választáson szintén megbukott, szintén fideszes Tóth István polgármesternek. A választások során leváltott, bukott távozó képviselő-testület és a polgármester gátlástalansága nem ismer lehetetlent. 

Nincs ez nagyon másként Ócsán sem. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfr7SouaFjuNKbNiJl5-kXWnSr7LTuXsHlk0vDzTa70EpFoLNCagUTABkN4rl3CIn7ZHUNCICK28kskTAqSDS5dAwT7yxqKf1Wy7S7pWHn5olRTs-TyFfaCSZvmdhyphenhyphenyFm5Zu3xUZIxByu-O62pUb7Ee4pa63sGi0xdi8vXskb6bYlHnZGbycGxTx8hxBI/w640-h625/Bk%20%C3%A9s%20a%20sz%C3%BCks%C3%A9g.png

Közismert, hogy Bukodi Károly (Fidesz) úgy hagyja hátra Ócsa polgármesteri székét, hogy a helyi szennyvízelvezetés-, tisztítás kritikán aluli, aminek rendbetételét több mint egy évtizednyi polgármesteri térnyerésével, ténykedésével sem volt képes normalizálni.

Ma ott tartunk, hogy a város szennyvizét számos esetben közvetlenül kiengedik a nyárfásba tisztás nélkül. 

Amikor az alsópakonyi lakóövezetet létesítették, akkor volt esélye a városnak a létesítmény korszerűsítésére. Aztán ezt is hagyták elhalni, mint annyi minden mást. Igaz, Alsópakony autonóm településrészként volt megálmodva, amihez Bukodi és alpolgármestere azzal az ígérettel kérte a lakosság megértő támogatását hogy az ott létesítendő telep kapcsán Ócsa óriási fejlődésen fog átmenni. (Bukodi a sajtóban: "Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk")


 Aztán ebből sem lett semmi. Az ottani vízellátást és szennyvízelvezetést sem az elgondolt és beadott autonóm mód valósították meg. A beígért beruházások elmaradtak, Ócsát a polgármester becsapta, a kormány magára hagyta. Alsópakony önállósága csak egy Ócsára toloncolt csökevény maradt. Az új városrész megvalósítási terveitől menet közben eltértek. Ócsa városvezetése belement, hogy az ott elképzelt fúrt kutak helyett a város meglévő kútjaira és vezetékes gerinchálózatára kötik rá a településrészt. (A Gazdasági majorban lakók kimaradtak ebből.)  Ezzel leterhelték a város meglévő kapacitását, hálózatát. Aztán a korábbi elképzelésekkel szemben az ottani szennyvizet sem helyben ártalmatlanítva és a gyáli patakrészbe vezetéssel oldották meg, hanem terveket megváltoztatva az akkor már amúgy is avult helyi szennyvíztelepre vezették be. Hogy mindehhez Ócsa vezetése hozzájárulását adta, abban nagyrészt a városvezetés, Bukodi polgármesterrel az élén a felelős. Vagyis nélküle, polgármesteri tevékenysége, áldása nélkül mindez nem jöhetett volna létre. A gazdasági majorjában élőket ezzel együtt nem látták el az ottani vezetékes ivóvízzel, a csatornára sem kötötték rá őket. Közben azt is megígérték, hogy a szennyvíztelepet fejleszteni, korszerűsíteni fogják. Ezzel szemben csak egy látszatberuházást végeztek, a többletmennyiség fogadása céljából, amivel a  városlakók szemét szúrták ki, de érdemben semmi nem lett jobb. Innentől kezdve a szennyvíztelepet csak tovább kínlódott a tisztítási folyamat betartásával, mert az normálisan ellátni nem volt képes. 

Ócsának lett volna lehetősége felfejleszteni a telepet, de ahhoz pályázni kellett volna, de a városvezetés ezt elhanyagolta.  Sőt Bukodi és jegyzője még arra sem figyelt oda, hogy a korszerűtlen, elavult  és érvényes működési engedéllyel nem bíró telepet ne terhelje tovább új bekötésekkel. Így nem adott ki rákötési tilalmat legalább Felsőpakony  és Inárcs új beruházásai,számára, ha már Ócsa építési bekötéseit nem óhajtotta korlátozta. Így engedték a rákötéseket, tudva tudták, a telep képtelen ellátni feladatát.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjigEnRVkWyFykROuQef7ymnAYSNeuaguxn_YKH-BK-pheK74xcsB5_2HlTU6x8bFs1eajERjMoEDxxIMnKThfC4_jbMi1Q8wBt_vEM2Z8Q17CixrzPCX-o4XV4qCk8dXrgrhIgpb65Ois/s640/SSA40001.JPG

Bukodi 14 éve alatt lett volna lehetőség fejlesztésre azon kívül és túl is, hogy a Fidesz csak lehúzta a várost és ebben a pártszimpatizáns Bukodi partner volt. A kormány a megígért beruházásait sem teljesítette. Elmaradt számos dolog. Közte a szennyvíztelep fejlesztése és az ígért kerékpárút kiépítése is. A településrész ellátása, közlekedése ma is kifogásolható. A gazdasági majorban élők legnagyobb utálatára.

Ezek ismeretében  Bukodi önkormányzatának nem csak lehetősége, hanem kötelessége  lett volna  pályáznia a városi szennyvíztelep korszerűsítésére, de az ehhez szükséges önrészt inkább a polgármesteri focira, jórészt a saját egyesületének éves finanszírozására költötte. 

Mindez természetesen nem jöhetett volna létre a mögöttes testület együttállása és támogató szavazata nélkül.  Ezért nincs min csodálkozni, ha mostanság városunkat a Kormányhivatal bünteti, aminek összegét a költségvetésünk állja, hiszen a Ócsa és társainak bűzös működését valahol mégis csak mi finanszírozzuk.


A lényeg, hogy akkor amikor Alsónémedi képes volt a saját szennyesét rendbe rakni  és szennyvíztelepét újra váltani pályázati forrásból, akkor Ócsa városvezetése ezzel nem foglalkozott.

Kicsit olyan ez is, mint Bukodiék bölcsődeépítése, ami minden más érdeket semmibe véve erőltette át a saját akaratát. Természetesen ebben is érintet volt a városi főépítész, a jegyző és a testület, ahogy az elmúlt évek önkormányzati ténykedésének végkifejletében.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjySfIQUJOtcW6N5eGjmFGdA0cvzGw1VmIL8xBgaILWwta0xlRpQ_uhBEWaCNk0LOrR1PaXqOrzHoBgU30VN48WZHoU3Dxj4QrSWkkeIg3XPwodUtpOMJHxfrufx79PDuhZXYBwMucPvEQJX9OjDrY7AqXlxfCB9jXyR4SQ81GyW-TXIHo7L8Wv5JYPJZI/s2048/Sz%C5%B1cs%20J.n%C3%A9%20%C3%B3voda%20udvar.png

Ugyanígy nem épültek ki a szomszédoknál látható kerékpárutak miközben Ócsa ezekre sem volt képes sikerrel pályázni. 

Most, hogy eljött a távozás ideje, Bukodi és jegyzője továbbra is csak a maga sajátos javadalmazásával van elfoglalva. Így volt ez minden év végén. Miért is lenne másként akkor, amikor az embereknek, a választóknak ebből lett elege?

A kikerült előterjesztés alapján a szerdai testületi ülésre Molnár Csaba jegyző, - akivel annyi közös bulin vett részt a polgármester, hogy annak anyagát a közösségi oldalak képrögzítői jegyzik csak meg, - olyan előterjesztést nyújtott be, hogy Bukodi úgy-vagy 7-8 milliós jutalommal (4,5 havi járandóságnak - illetménynek - megfelelő pénz) hagyja hátra a posztját. Továbbá 28 nap ki nem vett szabadságát kéri megváltani, ami szintén 1,5 -2 milliós tétel. (Csak tudnám, hol a francba volt a polgármester és alfele a nyáron, amikor a Polgármesteri Hivatal is zárva volt, és sem ügyintézés sem más munka nem folyt. Bukodi még a sajtónak sem nyilatkozott, mondván szabin van.) 

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPWlqDi2nJHSjBoFmTneZRUYpZrVd_o9c5rJywzv_ICnbvVeM46U1h1xQQ64M2qkCnWi5_cPIeVkdLD8HiaorOMr_SKaLWOQIn8JDxJaWOZiW7FBmW7h1ohoZb8t0C551agtvqXFaNGssLBCHDjC49ZydxmWUVHrM8NgQZLxZVk5ANUZUG6sjjbaZQHTM/w588-h640/Bk%20a%20fed%C3%A9lzeten%20%C3%BAjra.png

Bukodi és jegyzője évek óta jó viszonyban állnak egymással. A hivatali kávéját (saját bevallása szerint is) a jegyző mellette dolgozó felesége főzi le neki, mint valami személyi titkár. Amúgy ő az irodavezető és férje a felettese.  A hétköznapok során pedig együtt és közösen járnak el, amiről számos szelfit osztott meg a fideszes vezető polgármesteri Facebook oldalán. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEcQ_Hc3y9Hr15PNCkTc4b5UUEJOUfd2lYqmxXZo4-G9Su_JOYu4kxvYw_GR9BktKZR4Oc-wjGftRydM4fHWBguWfS01xbKQoA54fijvad1TZ5xGK0-nz3ygZQ-3bZSzar7zQSayHhyphenhyphenV-RBdWb2X3XAMISQqfrYuws2S9GB8V0OS76Npf3SoLRbXh9We0/w640-h420/Buksi%20lel%C3%A1t.png

Hogy ez mennyire összeegyeztethető, az legyen Ócsa sajátossága az után, hogy a város alpolgármestereként (Bukodi oldalán) elhíresült Horváth Tamás (szintén Fidesz) úgy vette fel főállású alpolgármesteri illetményét,. hogy mellette a gimnáziumban is óraadó tanárként dolgozott.  Az összeférhetetlenséget nem jelentette be, a képviselőtestület ezt szintén nem jelentette, és a jegyző, mint a törvényesség helyi őre pedig az egészet hagyta. A Kormányhivatal szemlesütve vagy esetleg asszisztálva nézte (hagyta) végig az egész történetet.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbOTR_d03S67i4xTGDCUaq_PNXRw-wS-Whymu5YvjKPOjwgwWNsPVgAFmxnKwPFkMWDjNfq3mZcl9P0grF5lhghnRSmK15eJ45hsXfH4ELI-3qOgcQSLP_Qe8lR6fWyabCdJxiOAWWQoQ/w640-h480/SSA40142.JPG 

Ugyancsak ez a Kormányhivatal volt az, aki ennek a párosnak a szennyesét is eltakarta, amikor a MÁV parkolók építése során a városvezetés engedélyezése folytán az önkormányzat erdős területére ásták be annak törmelékét. A város végül ezt közpénzből tehermentesítette, amivel Bukodiék máig nem számoltak el. Ócsa lakossága hihetetlenül áll és olvassa mindazokat a sorokat, amik ennek kapcsán már napvilágot láttak, de még egyetlen képviselőnek sem jutott az eszébe, hogy mindennek utána nézzen, vagy a lakosság elé tárja annak terhelt költségét. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUaZMY5it1YbxNPt5drh6_3LNb1rZWkBK_keai-2S-d1za30Wz38TuFAOvhcKN8gr7fC_I_qT-zRCiWuILBj92mWFBg9uD7gtw271iwcmeATxX_Va4oDNLZfIQ66EBdOHOP29wQhmT3nQ/w640-h106/Ball%25C3%25B3+B+%25C3%25A9s+a+j%25C3%25A1rda.png

Ócsa fejlődése, a pályázati pénzek önrésze itt és ezekben a simlisségekben porladtak el. Bukodinak ugyanis mindig volt közpénzes ötlete arra, hogy elszórja a városi vagyon egy részét. (TSZ-iroda, Oxyfa, stb.) Így sikerrel akasztotta meg a fejlődést.

És hogy mindez ne legyen elég, még most is igényt tart önmaga jutalmazására, pénzzel, tárgyi ajándékokkal való kitömésére. 

Így arra a gazdagon felszerelt szolgálati autóra is, amit a mi pénzünkből tolt a segge alá az ő képviselőtestülete. Ez az autó kevés kilométerrel, rendszeresen márkaszervizelve van. 

 Erre most azt akarja a jegyzőjével elérni, hogy a testület adja oda neki egy jelképes összegért. Természetesen mélyen a piaci ár alatt.  


Bukodi és jegyzője évek óta összejátszik. A mostani előterjesztés is ennek egy húzása. Ebben az osztogatásban az már csak hab a tortán, hogy a polgármester önkormányzati telefonját azt a Samsung Galaxy S23 8G SM-t is szeretné adományként megkapni Bukodi. Ez a hivatali készüléke, amit polgármesterként biztosítottak neki, de most a jegyző azt szeretné elérni, hogy a testület szavazza meg neki érték nélküli átadásra.

Ehhez társul alpolgármesterének, Murinainé Murár Emília kipelenkázása is. Neki is kívánnak adni pár milliót csak azért, mert maga is belebukott a választásokba és a polgármesterével együtt távozni kénytelen posztjáról.

 

 Murinainé Murár Emília számára 1,5 havi illetményével egyező mértékű jutalom megállapítását szeretné elérni a jegyző, amit ugyebár nem saját kútfőjéből származó elképzelés. Tenné mindezt a város 2024. évi költségvetésének céltartalékából történő átcsoportosítást követően a személyi kiadások terhére, miközben az ócsai labor működtetésének biztosítására mondván nincs, nem ad elég pénzt a testület.

Az, hogy ezzel az Egészségházban végzett labor szolgáltatás (ellátás) kerül veszélybe, nem számít. Úgy vélik, majd az újonnan felálló új vezetés megkínlódik ezzel. Gallai doktornak sem lesz könnyű, ha ez így köszön be az ablakon októbert követően.

Mindezek tudatában a jegyző a távozó testülettel utoljára még szeretne kivetetni a kasszából több mint 10 milliós nagyságrendű közpénzt a választásokon megbukottak anyagi kipárnázására. 

Kérvényezi előterjesztésében úgy, hogy a városra hátrahagytak egy méregdrága közétkeztetési szerződést, egy kizsigerelt, kommunális adóval terhelt lakosságot és  egy romokban heverő, kivérzett várost, ahol rossz a közlekedés, nem adottak a biztonságot jelentő járdák, nincs védett kerékpárút, nem teljesült a vasúti kereszteződés átvezetése, és még a labort is veszélybe kerül mert nem képes finanszírozni azt a város amikor ott is 10 millió feletti hiány van.  Erre most ennyi pénzt osztanának ki a hivatalát vesztett vezető tisztségvezetőknek, mert a jegyző az mindent megtesz Bukodi érdekében.

Amúgy Murinainé Murár Emília számára is kéri még az általa használt Apple iPhone 15 Pro telefon oda adományozását. 

Szóval van pofája a jegyzőnek és a leváltott polgármesternek ehhez is, ahogy az alpolgármesterként jelentéktelen Emíliának is ahhoz, hogy vigye amit csak tud.  

És ezt követően jön majd a polgármesteri előterjesztés, a programba vétel, ami a jegyző munkájának elismerését emeli ki, aminek során javasolja Molnár Csaba jegyzőtárásának jutalmazását. Csak úgy kéz-kezet mos alapon, elismerve a több éves hűségét, a kiszolgálást, mert a város pénze ugyebár nem az itt élő emberek közös tőkéjem és nem a választókat  illeti meg, hanem Őket. 

Ehhez szeretné a képviselők támogató szavazatát az előterjesztő.

Kérdés, hogy Bukodi és Murinainé hozzájáruló voksán túl Darócziné Kozma Judit, és Kardos Zoltánon kívül ki fogja még odaadni nevesített szavazatát úgy, hogy a város ne vegye szájára?  

Szerintetek  Balló Benő, Valóczki Melinda Andrea, Icsó László Csaba, Krisztián László, Dr. Gallai Zoltán megfogja szavazni a menesztett polgármester és alpolgármester jutalmazását? 

 Oda fogják adni azt a sportkombit a polgármesternek, amit úgy megszeretett, hogy inkább  megtartaná, mintsem visszaadná?  Inkább meghagyják hivatali autónak a város szolgálatában. Ha akarják, még független szakértőt is bekérhetnek az állapotvizsgálatára és valós vagyoni értékének megállapítására.  Ha pedig úgy döntenek, hogy a kiszavazott polgármesternek nem jár tovább az autó, akkor Bukodi vesz magának a saját pénzén másikat abból, amit eddig bezsákolt. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCuetI7fydQwc4Xwhb4T_QJPo4FpSBqb9Cie6oDLH26bnjuWfCAbm3VQW80W9b2Q31bDfZp6TSGZixs1vb-s2fNwqkjAgUGxRrQS3vVuFylfUPzNhNpTGkmspOTdCK1IE7LPXjaOfViMI/s1600/BK-Gepida.png

Nem tudni mennyire lehetünk biztosak abban, hogy  azt mondják ennek a züllötten lealacsonyodott a fideszes bagázsnak: "ennyi volt és nem tovább"

Azonban mégis csak legyen elég abból, hogy utolsó húzásukkal is ürítsék a kasszát. 

Véget kéne vetni annak, hogy kiüresítették a várost, lezüllesztették a közösséget és a maguk kénye-kedve szerint torzítsák a valóságot. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhg4CJ0TAfeez2kpMgXjTkrnrTPRz7X7KjbU0ccrH0VwF5ep1SCeotQFlLn8ZHtWRO8hoyT5PU2X5qpEFLJaCth4i00-shKphIpChiH_3rYGGFVkm1P-ZSUvr5DlV23jr7PCERbTuEzbtY/w640-h532/%25C3%25B3csa+kisv%25C3%25A1rosi.png

Nehogy már Bukodi és Molnár összejátszása nyomán az utolsó testületivel is csak a magukét habzsolják,  akkor, amikor az utolsó lendülettel is csak a gyerekétkeztetést árát emeltétek a magasba, amikor utolsó leheletükkel is csak a pénzt csavarnák ki mások zsebéből.

Nem! 

Nem érdemelnek többet. Egyetlen fikarcnyit sem. 

A hátrahagyott városnak, az itt élőknek és a jövőnek van szüksége arra, amit a testületi döntéssel elvinnének.  Nem jár nekik semmi. A bukodista képviselők sem bújhatnak a kollektív felelősség mögé, mert egyénileg lesz rá írva mindenki homlokára az, hogy miként ítéltetett. 

Távozzon mindenki tisztességgel.

*

Nincsenek megjegyzések: