2019. október 16., szerda

Morgás és felháborodás a Bolyaiban - tanítás helyett mással foglalkozik a politikus tanár ( - összeférhetetlenség)

Alig kezdődött el a tanév, az ócsai Bolyai János Gimnázium diákjai felháborodásuknak adtak hangot a földrajztanáruk pedagógushoz méltatlan viselkedése és óraadásai okán.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOmPd3bqTiBgtW5SSYrP6otIwiCGbejxQtUsCugMbUgC8MW9ENojx8gAYD7_AeE3neXbzzWRz48yVbUuiiKG6iOC9gktCaCDSjaxHRZ8MkjKFPXqPUnuJr4iVtoaEXNk3QplC9RQY_-7M/s1600/DSCF5110.JPG
Számos esetben nem ad órát, azon mással foglalkozik nem a tanítással - laptop
Többen jelezték, hogy Horváth Tamás, Ócsa jelenlegi alpolgármestere aki egyébként a helyi középiskola földrajz tanára is egyben számos alkalommal nem tartotta meg a tanórákat, és nem adta le a betervezett tananyagot. A diákoknak szabad órát engedélyezett, azzal a kikötéssel, hogy hagyják őt dolgozni.  Ilyenkor az osztályban a tanári asztalán a maga által használt laptopon kezd dolgozni.

Sokan úgy vélik, hogy főállású polgármesterként és földrajztanárként nem képes párhuzamosan betölteni a két tisztséget, ezért viszi be a tanóra az önkormányzati munkát. Ilyenkor a diákoknak nem adja le az anyagot, nem a tanítással foglakozik,hanem mást végez a személyi számítógépen. Az önkormányzati munkában érintett földrajztanár ilyenkor azt kéri és határozza meg a diákoknak, hogy tegyenek bármit, de azt csendben.  Ez nem más, mint tanidőn belüli csendes tevékenység,tanórán és tantermen belüli szabad foglalkozás.

Az egyik gond ezzel az, hogy a gimnazisták ezzel nem  gyarapítják földrajzi (tananyagi) ismereteiket, ami az érettségire való felkészülésüket is nehezíti. 

A másik probléma, hogy pártpolitikusként (fideszes alpolgármester, a megyei közgyűlési tag, bizottsági elnök, stb.) politikát visz az osztályba. Az osztály az ott ülő és hallgató diáksággal nem azért jár be, hogy a Horváth "lyukas"  földrajzóráit csendben végigülje, és az ilyenkor alpolgármesteri köntösbe burkolódzott politikus munkájához háttérasszisztensként szolgáljon.

Elvégre az órát papíron és az osztálynapló szerint megtartja, csak éppen a teremben nem órát ad, hanem politikai tevékenységet, alpolgármesteri, közgyűlési-, vagy éppen pártmunkát folytat.  A tanulók ezt unták meg.

http://bogim.hu/wp-content/gallery/2017-12-06-mikulasfutas/P1400679.JPG
Az alpolgármester-tanár elutasítottsága nem csak a gimnáziumban, a városi polgárság körében is magas - a pártos polgármester ragaszkodik hozzá

A történet a tanórák közti szünetben az egymás közötti beszélgetések során indult. Amikor az egyik osztály tanulói a másiktól kérdezték, hogy nekik leadta-e a földrajz anyagot a tanár, mert szeretne abból pár dologra rákérdezni, akkor derült ki, hogy másik osztályban sem a tananyaggal, hanem a saját, ha úgy tetszik az önkormányzat dolgaival foglalkozott.

Ez nem igazán új jelenség a gimnáziumban, mert már évek óta ismert Horváth Tamás hozzáállása.  Nem csak a diákok, a tanári kar részéről is. Sajnos a pedagógusok nem tudnak rá hatni, mert a polgármester övezte pártfogásban és egyfajta politikai burokban védett státuszban van. A gimnázium igazgatója sem tud mit kezdeni vele, hiszen intézményvezetőként az önkormányzatnak köteles beszámolni és megfelelni, vagyis áttételes a földrajztanár alpolgármester fogságában dolgozik.  

Mindezzel Horváth Tamás nem csak a munkatársaival került összeférhetetlen helyzetbe, hanem jogi értelemben is összeférhetetlen, mivel a főállású alpolgármesterként történő alkalmazás és a középiskolai földrajztanárként való foglalkoztatása a törvényben meghatározott összeférhetetlenséget valósította meg. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRBWsuWNbz53zMiJD1ftm8CpsFP1B3FIgOuhngSZiB0dxXYMSOW5fVtww5k9d2TZZ-ptTC5BUnLIHZYoAqBRQKgrMc6Fsh1LN-4aMekcxzhF7kDyC7Z1Y92arZjnD7l6fMD-1fEQxG-c4/s1600/DSCF5324.JPG
Tanárként és alpolgármesterként összeférhetetlen - mégis milliónyi pénzt kapott
Horváth Tamás - Mötv36. § (1) - nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet - ab) -  köznevelési intézmény  foglalkoztatottja. 

Mötv „72. § (1) Az 1500 fő és az az alatti lakosságszámú település polgármesterének az összeférhetetlenségére a 36. §-t kell alkalmazni.
(2) Az 1500 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.

Vagyis Horváth Tamás nem lehetne alpolgármester és a gimnázium földrajztanára is egyben, mert ez a kettős foglalkoztatás törvény szerint összeférhetetlen. (Az alpolgármesteri jogintézmény és szerepkör jogi határait maga az alkotmány húzza meg.)

Horváth Tamás nem tudományos munkatárs, nem is annak, vagyis nem tudományos oktatóként lett/van foglalkoztatva. A gimnáziumi földrajztanár nem képez törvényi kivétel. Horváth Tamás soha sem volt tudományos munkatárs Ócsán.  Kettőssége vitathatatlan. Ez csupán a pénzről szól. (Lenyúlás.)

Ezen túlmenően a gimnáziumban elhanyagolt tanórák ("lyukasórák") tantermi szabad foglalkozással történő kiváltása szintén problémás és méltatlan. A tisztességtelenségről nem beszélve.

Kivonat az ócsai Bolyai János Gimnázium pedagógiai programjából - a politikus földrajztanár munkássága ezzel nehezen egyeztethető

Az erre időszakra kifizetett és felvett járandóság, bérezés jogsértő és költségvetést károsító. 
Minderre persze nem lett volna lehetőség, ha a képviselő-testülettel és a polgármester nem játszik össze az érintett alpolgármesterrel.

Ennek ismeretében teljesen érthető, hogy a gimnáziumi munkahelyén senki nem bír hatást gyakorolni az ilyen háttérrel megáldott dolgozóra.

Mára eljutottunk odáig, hogy Horváth Tamást nem csak a választópolgárok, hanem a saját munkahelye az iskola is egyfajta távoltartásban, amolyan elutasítottságban részesíti. A diákok nem szeretik, a le nem adott, másra fordított órák tanári pályáját visszássá teszik.

Alpolgármesteri státusza politikai háttere, közgyűlési tagsága és maga a város polgármestere is védettséget jelent számára. Vele szemben a foglalkoztatási, a munkaügyi-, munkáltatói jogszabályok a pedagógiai elvárások nem érvényesíthetők. A gimnáziumi kollégák, az igazgató nem képes hatni rá. Pedagógiai munkáját, tanári ténykedését nagyrészt a diákok is elutasítják, de mindezért nem ők, hanem saját maga és a hosszú évek óta biztosított háttere okolható. Talán a választásokról közzétett eredmény hatása jött ki rajta, ami tönkre tette a napi tanulást.

Felelőse azonban ennek sincs, ahogy az már megszokott Ócsán. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése