2021. január 8., péntek

Az ATV meghamisíthatta a híradásokat - nekik nem volt elég jó a CNN műsora ( - hitelét vesztett ellenzéki tv)

Az Amerikai Népszava Opinion számolt be arról, hogy az ATV-nek nem volt eléggé ellenzéki vagy liberálisan baloldali a CNN átvett hírműsora. 

https://nepszava.us/wp-content/uploads/upfw/amerikai_nepszava_uj_logo.jpg

Mindezt persze nem reklámozta a többségi libsi sajtó, így nem hozta szóba sem a HVG, sem a 168 óra, sem a Magyar Hang, sem pedig más Dobrev-Gyurcsány oldalán álló hírforrás. 

Egyedül a jobboldalinak nem mondható Amerikai Népszava szólt erről a jelenségről.

https://secure.gravatar.com/avatar/a2e8086ead66ccf33b0b63369659da51?s=175&d=identicon&r=g

Az Amerikai Népszava elemezte a Newsroom egyik áprilisi adását, amelyben meghamisították az amerikai terrortámadások történetét és az orbáni bevándorlásellenes propagandához igazították a történetet. Az ATV megtévesztette a reklámjával is a nézőket, amikor azt ígérte, hogy “a CNN beköltözik az ATV-be”, és a magyar nézők a “CNN híradóját” és a “CNN híreit” láthatják majd. A Newsroom ugyanis az ATV saját készítésű műsora volt, amelyben az ATV (és tulajdonosa) nézőpontját közvetítették, és ehhez használták fel a CNN átvett képi anyagát. A CNN neve és logója alatt a CNN szellemiségétől és az eredeti híreitől, műsoraitól idegen szemléletű és azzal ellentétes szellemiségű műsort készítettek. Ezt az Amerikai Népszava első kézből igazolhatja, mert naponta órákon át látja a CNN-t.

Lapunk egy olvasónk jelzése nyomán hírt adott arról, hogy május 12-vel megszűnt a CNN-ATV együttműködés. Ekkor érzékeltük azt, hogy a “Newsroom” az egyetlen ATV-műsor, amelynek nincs májusra kiírt adásnapja. Ezután pedig azt észleltük, hogy a Newsroom eltűnt az ATV honlapjának címlapjáról, ami azt jelenti, hogy minden bejelentés nélkül megszűnt. Mivel a CNN nagy presztízst jelentett az ATV-nek, és nincs magyarázat arra, hogy milyen elfogadható megfontolásból szűnt meg a CNN műsora az ATV-n, azt a logikus következtetést vontuk le, hogy a hamisítás híre eljutott a CNN-hez, és felmondta az ATV-vel a megállapodást

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQX4pw6mUT3Z66TrAZyyu4wdUyjYvoJM1P8rtvj91Ni2K5OziCnVcGBNp68mEu3JJECccVGTSGyRYPMgJU9u0NXkDHT58Y-6zcKyTG6EltsgpELNtKjAGJ6yW1aVRrufb2MQxUNeDap_0/w153-h200/Somos.png

A media1.hu cikke előtt azonban a Facebookon már terjedt, hogy Somos András, az ATV munkatársa, a csatorna betelefonálós műsorában egy kérdésre válaszolva azt közölte, hogy “A Newsroom c. műsort egy jó idősávban, vasárnap kora este 15-30 ezren nézték, amiért a vezetőség a megszüntetés mellett döntött.” Ez azt jelentené, hogy a CNN olyan gyenge műsort készít (ha az ATV valóban az eredeti CNN-t közvetítette), hogy nem ért el egy elfogadható nézőszámot. A CNN nem volt elég jó az ATV-nek, ezért megszüntette a CNN műsorát. Ez valószínűleg a CNN történetének legviccesebb fejezete, hacsak nem arról van szó, hogy az ATV meghamisított és lebutított “CNN” műsorára senki nem volt kíváncsi. Azonban, ha így áll a helyzet, egy ekkora médiakampány után (amivel bevezették ezt az együttműködést), illett volna bejelenteni, hogy a CNN megbukott az ATV-n, mert kevesebb a nézője, mint Somos András betelefonálós műsorának. Ez a tény mellesleg önmagában is bizonyítja, hogy az ATV a CNN-t meghamisította.

 
 
Ezután zavar támadt az erőben, mert Németh S. Szilárd vezérigazgató egészen más magyarázatot adott a media1.hu oldalán. Németh S. Szilárd azt állította, hogy “jelenleg is élő szerződése van a CNN-nel, sőt épp most tárgyalnak a jelenleg idén őszig szóló szerződés további meghosszabbításáról, egyeztetnek a CNN-nel a szerződés feltételeiről, mivel az ATV szeretne néhány változtatást kérni”. Ez azonban nem ok arra, hogy egy CNN-től átvett műsort leállítsanak. 
 

Ha az a feltétel, hogy változtatás nélkül kell a CNN híradóját leadni, aminek eddig sem tettek eleget, akkor az ATV-n soha többé nem lesz látható a CNN, de legalább a hamisítás sem. Az lehet, hogy még “élő a szerződés”, de ebben a formájában ez a műsor nem működhetett. Most erre próbálnak engedélyt kérni, amit biztosan nem kapnak meg. S ha még lehetett rontani ezen a magyarázaton, Németh S. Szilárd azt is megtette, amikor azt mondta: “A Newsroom ugyan valóban nincs képernyőn, de csak azért, mert az beolvadt a Világhíradóba. Az együttműködés Németh S. Szilárd szerint nem is konkrétan a Newsroomra, hanem a csatornára szólt.” A csatornára úgy, hogy a teljes kész híradót változtatás nélkül leadják.

https://yt3.ggpht.com/ytc/AAUvwnhc_yo3xqfhZnv4j44ir8oXyLEnjE5_-wns9s2Mfg=s900-c-k-c0x00ffffff-no-rj

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az ATV szerződésszegést követett el, mert nem változtatás nélkül adták le a CNN híradóját, ha pedig a Világhíradóba olvasztották, akkor még inkább, mert a beharangozás szerint a CNN úgy adta át a jogot az ATV-nek, hogy az a CNN műsoraként jelenik meg a képernyőn, nem pedig kalóz módon használják fel saját műsoraikban. A fenti híradó azt ígérte, hogy a “CNN magyar nyelvű híreit” láthatják az ATV nézői. Az egy komplett CNN-híradó, amit változtatás nélkül kell leadni. Az nem az ATV Világhíradójába való “beolvasztást” jelenti, nem is a “Newsroom”-ot. Ez nem ugyanaz, mint amiről a CNN műsoráról szóló bejelentés – és vélhetően a szerződés – szólt. Az, hogy a CNN 26 országnak készült komplett hírműsorának egyes részleteit “beolvasztották” az ATV Világhíradójába, ha ez igaz, akkor az nemcsak nevetséges, hanem egészen biztosan sérti a CNN feltételeit, mert ez kalóztevékenység.

 ATV-n a CNN műsora máig tisztázatlan körülmények között véget ért, és erre is az Amerikai Népszava hívta fel a figyelmet, ahogy a CNN műsorának meghamisítására is, amit Németh S. Szilárd (az ATV vezérigazgatója édesapja az SZDSZ-alapító Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője, és az ellenzéki ATV tulajdonosa) “komolytalannak” nevezett. 

Cseppet sem komolytalan meghamisítani a CNN műsorát és nem betartani a szerződésben foglaltakat. Ez mindenesetre nem egy sikertörténet, hanem egy kínos bukás.

 
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése