2020. szeptember 20., vasárnap

Operatív törzs: hétfőtől nem jó a sál vagy kendő az arc eltakarására - kötelező a szájmaszk ( - felhívás)

 https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/styles/width_300/public/upload/maszk.jpg?itok=gZSfuAyB

 A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, a járvány második hullámának a „természete” eltér az elsőtől, ezért másfajta védekezési stratégiát kell alkalmazni. A koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzöttjeinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év. Mint mondta: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/large/public/upload/article/7/arckendo.jpg?itok=81brMLhd&slideshow=true&slideshowAuto=true&slideshowSpeed=4000&speed=350&transition=elastic

A tisztifőorvos beszélt a hétfőtől bevezetendő szigorításokról is, így a maszkhasználat kiterjesztéséről, a szórakozó- és vendéglátóhelyek 23 órai zárásáról, illetve az októbertől, a köznevelési intézményekben bevezetendő kötelező testhőmérséklet-mérésről.

A maszkhasználat kapcsán elmondta, hogy hétfőtől a sál vagy kendő már nem lesz elegendő az arc eltakarásához, csak textil- vagy orvosi maszkot lehet a jövőben hordani.

Elhangzott: október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár mindenki számára ingyenesen. A védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

A kötelező házi karantén 14 napról 10 napra csökkentésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a nemzetközi tapasztalatokat vették figyelembe, hiszen a tíz nap alatt, az 5-6 napos lappangási időt is beleértve, kiderül a fertőzöttség. Európa számos országában már a 10 napos karantén az elvárt.

Ahhoz, hogy megszorító, erőteljesen korlátozó intézkedéseket ne kelljen hozni, rendkívüli fegyelmezettségre van szükség mindenki részéről - emelte ki az országos tisztifőorvos.

Kérdésként merült fel, hogy a hétfőtől érvényes szigorúbb maszkviselési szabályok megszegőit azonnal megbüntetik-e a rendőrök, továbbá, hogy a rendőrség közreműködik-e a látogatási tilalmak betartatásában.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte: a rendőrök eddig sem büntettek azonnal. A szabálysértési törvény a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig lehetőséget ad, hogy a rendőrök eldönthessék, az elkövetett szabálysértés milyen szankciót kíván meg.

 https://tarnokhironline.hu/wp-content/uploads/2020/07/106419440_3445753665437737_462282214201851730_o.jpg

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az állampolgárok és nem csak a rendőrség felelőssége a szabályok betartása, illetve betartatása. Az üzemeltetőknek, a közlekedési vállalatoknak is felelőssége van. Ehhez a rendőrség támogatást nyújt, egyrészt azzal, hogy önállóan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, másrészt szükség esetén az intézmények, üzemeltetők, közlekedési társaságok bejelentésére is megteszi a szükséges intézkedéseket.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése