2016. augusztus 7., vasárnap

"Mi közük hozzá" - teszi fel a kérdést a polgármester - "ha tudom, fel sem veszem" ( - tranzitált hulladék)

A héten itt járt a Nemzeti Televízió. Az ócsai parkolóberuházás kapcsán megvalósult környezetszennyezés érdekelte őket. 

Legalább negyven tonnával púpozottan megrakva hordták hónapokon át az erdőszélre a veszélyes hulladékot.

Mint ismert, a vasúti parkolóberuházás során a rakodóvágányok mellől felszedett betonaljzatot a kivitelező feltételezett társvállalkozója egy vezető önkormányzati tisségviselőjével kötött egyezség alapján a város ingatlanára szállították, ahol azt beásták és homokkal vegyes földdel fedni szándékozták. Erről a blogunk egy éve - Ócsán egyedüliként - többször adott már hírt.
Most ez a szennyezés érdekelte a tévéseket.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdS76e-XBT6xonIwVXYbTYXOyOnle9yAAzhoZZDLFTN3TeiuOgeLqu-OFLskt6CNNT-re-lEq6TNFbh41rsZnp7UBatUW7hNFi5c7Oo50j_eDPCisu6mmfAFKCcYb9QuOsrkP1FlakW2k/s1600/%25C3%2593csa+v%25C3%25A1rosh%25C3%25A1za.jpg
Ócsa város - Polgármesteri Hivatal
Ócsa Város Önkormányzata minderről valahogy elfelejtette tájékoztatni a lakosságot.
Mint az idők során kiderült, az egész tranzakciót a vezető tisztségviselők intézték, amikor  azt nem vitték a testület elé, csak maguk döntöttek az engedélyezésről.  Így hivatalosan eljárási keretek közt nyoma nincs a dolognak. 2015-ben például egyetlen előterjesztésben nem szerepelt, az önkormányzat azon ingatlanának a hasznosításával kapcsolatos felvetés, ahova az építési hulladékot helyezték. Arról sem találni testületi döntést, hogy ehhez a lerakáshoz bárki hozzájárulást, engedélyt állított volna ki. Sőt, önkormányzati határozat és testületi jóváhagyás sem ismert a nyilvánosság előtt. És persze a polgármester sem számolt be az eseményről, de a kommunikációs munkatárs sem készített anyagot ebből a Kisbíróba.  

Tovább menve azt is sikerül megtudni a tévériportból, hogy a városi közterület-felügyelet szintén nem regisztrálta az esetet és nem járt el a környezetszennyezés kapcsán, aztán az esetről nyilatkozni sem kívántak, a felettesükre hivatkozással. Az ócsai közterület-felügyelők az önkormányzathoz tartozó munkavállalók, akik a városüzemeltetés keretében jegyzői irányítás alatt szolgálnak. Gyakorlatban ez egy olyan massza, ami jól jellemzi azt  az átfedést, ami a mostani szeméthegyek körül tapasztalható.

2015 májusában az városvezetés adta területet már ennyire telehordták - az illegális lerakást igyekeztek azonnal elfedni (- a közterület-felügyelet és a polgárőrség valószínűleg értesült a cselekményről, csak hivatalosan nem jelentették)

Amikor a tévések előhozzák ezt a szennyes ügyet, akkor mind úgy néznek, mint borjú az új kapura.  A közterület-felügyelet meg hallani sem akart az egészről.  A városi polgárőrség vezetője közölte, hogy Korfun nyaral, ezért csak Valóczki Melindát ajánlották és érték el, aki viszont azonnal hívta Boros Tibort. Ő mintha azt tolmácsolta volna, hogy perben állnak, és ezért nem nyilatkoznak.  Persze, hogy kivel és ki áll perben, azt már nem tudta elmondani a fiatal lovaslány. De szerintünk ez csak egy újabb kibúvó a megnyilatkozás alól. Elvégre a Boros úr sem szeret a saját kínos ügyeiről szót ejteni, legyen az a tűzoltóság kudarca, vagy a szeméttel teli közterület látványa. Mert ügyebár, a sok polgárőrségi felvétel között az elmúlt egy év során egyetlen egy nincs, ami a kihordott betontörmelékekről megjelent volna. Tehát a polgárőség is a polgármester hátsó fertályát takargatja azzal, hogy nem lát, nem hal és nem beszél ez ügyben.  Valahol a közterület-felügyelettel karöltve az alkalmatlanságukat bizonyítják, hiszen milyen munkát végeznek, és miként teljesítenek szolgálatot, ha éppen csak azt nem vélik felfedezni, ami a lábuk előtt hever? 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf0AZes7rQIc8D9-pLCq887wLFKoBYmt8Z70sI7DdvhAPUrmGAop_K35Kv7yaH07JHLAJLenzzXePjWh15ods3hiSpT6fyWTOetjJSkM5Nych4g8wYy2uWGSispQ81vEmgw8EFARuA9sw/s1600/z%25C3%25B6ld+%25C3%25B3cs%25C3%25A1%25C3%25A9rt.pngTudható, és tapasztalható, hogy van ez az ócsai parkolóval valamint a kenyéradó gazdival.

Szóval a tévéseknek nem volt hajlandó nyilatkozni egyik fél sem. A stáb a kiérkezés előtt felhívta a polgármestert, aki miután megtudta, hogy honnan jöttek, még azt is megbánta, hogy felvette a telefont.  Ezt kifejezve kérdőre is vonta az érdeklődőt, hogy mi köze ehhez?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPG
Ha tudom, hogy az N1, fel sem veszem! - pedig nem a magánügyei felől érdeklődtek

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb3ucnyk4acV66ttazQBzCOKsAbEzmDpd_q38BYcO7Dmbl4RddSPeeD99Q7AOQbd5SSIyEIfhKXM7GGmvCw_G45rBXzqknwft7qCZIyssYB3rtWezufEmeKsRWRhy0XVACA-3XNm31CNY/s1600/Buksi.png
B.Károly Zoltán Ócsa polgármestere
Nem is értjük, hogy normális ésszel, hogy gondolta ezt Bukodi Károly, Ócsa polgármestere?  Leszennyezik a várost, erre nem hogy kiöntené a lelkét vagy panaszkodna, esetleg feljelentést tenne, mint más polgári ügyekben már annyiszor, hanem még kérdőre is vonja azt, aki jó szándékkal és a nyilvánosság segítségével érkezett. Elvégre Bukodiék egy éve nem képesek eltüntetni azt a kupacot, (több száz tonna és köbméter - becsült adat) aminek lerakásához hozzájárultak akkor, amikor a testület megkerülésével egyéni megállapodás alapján adták át hasznosításra az önkormányzati tulajdont. Ez és a veszélyes hulladék illegális elhelyezése meg eléggé bűncselekménygyanús. Erre a polgármester most nem szalad a rendőrségre, nem ugrasztja a jegyzőt és nem tesz feljelentést, mint tette máskor, más ártalmatlan esetekben. (Például a Valentin-napi hozzászólásokat követően, amikor is a jókívánságokat küldték, vagy amikor az útdíjhátralékokat akarta kicsikarni, illetve más perekben, mint az iskola és a grundpálya.) Akkor bizony azonnal belebújt a mundérba és meg sem állt a bíróságig. Akkor fontos volt rászállni valakire. Egy szegény magánszemélyt meghurcoltatva. Más esetben másokat választva cselekedett hasonlatosan. Egyes hátralékosoknak kedvezményt, másoknak bíróságot biztosítva. Most bezzeg nem intézkedik, hanem felháborodik, hogy ezt előhozzák! "Mi köze hozzá" - mondta szinte sértetten a telefonba.

Megmondjuk mi közük hozzá: - az élhető környezet védelme, megóvása társadalmi közügy. Hogy egy városvezető miként sáfárkodik a város értékeivel, nem lehet egyéni akció, vagy magányos célkitűzés. Az önkormányzati ingatlant sem lehet csak úgy odaajándékozni, vagy egyéni egyezség keretében, vezetői felajánlásra hasznosítani. Hulladékot sem lehet oda lerakni. Ha ilyen történik, akkor bizony jön az érdeklődés, és a kíváncsiság. Az információs törvény írja elő az adatszolgáltatást és a sajtótörvény határozza meg a média feladatát. A polgármesternek kötelessége tájékoztatni a közvéleményt. Egy működő demokráciában a civil kontroll jelenti a biztonságot. Ennyi a minimum, amivel tisztában kell lenni. Az, hogy egy városi köztisztségviselő, nem védi meg a városi környezetet, hanem külön alkukban átengedi azt és hagyja elszennyezni,, az bizony érdeklődést von maga után.  A történet pedig a lakosságra tartozik, akit köteles lenne erről az eseményről tájékoztatni. Ezért érdeklődik a sajtó is. Érdekli a városvezetés válasza, hogy miért és miként történhetett meg mindez? Hogy miként fordulhatott elő mindez észrevétlenül, és az elmúlt egy évben ki, és mit tett a kárelhárítás érdekében. Továbbá, hogy ki a felelős mindezért? A polgármester erre nem válaszolt. Ezeket a felvetéseket érezte provokatívnak. E-kiállás egy választott vezetőtől elfogadhatatlan. A polgármester igazából most keveredett gyanúba, mert mi másért nem hajlandó beszélni a történtekről? Ismerve Károlyt, és múltját, tudjuk hogy másokkal szemben már rég eljárt volna, Most akkor miért nem teszi? Na ezek azok a kétes dolgok, melyek előrevetítik a bűnelfedés, illetve a pártolás árnyékát. Mi másért nem tettek még feljelentést az elkövetővel szemben?

Ez a botrányos eset már nem maradhat szó nélkül.

http://static.168ora.hu/db/00/9A/csa-devizahiteles-lak-park-sop-mg-1392-d0002409A602e1efbf5dc.jpg
H. Tamás Ócsa jól fizetett alpolgármestere
Ócsa alpolgármestere - akihez a szóbeszéd alapján amúgy az egész ügy kötődik, -  kicsik disztingváltabban nyilatkozott. Ő, azonnal képben volt és komplett történetet varázsolt elő. Elmesélte, hogy valóban engedélyezték(?) az önkormányzat területére a MÁV parkolón kitermeltek elhelyezését, de azt mondta, hogy csak termőföldről volt szó.  
Itt álljunk meg egy pillanatra. Az alpolgármester ezzel beismerte, hogy a testület kizárásával, egy vagy két személy döntött az önkormányzati telek sorsáról. Annak az ingatlan hasznosításáról, amit ezzel átengedtek a kft-nek hasznosításra.  Azt is beismerte, miszerint arra adtak engedély, hogy oda terméket - "termőföldet" - fuvarozzanak és ott elhelyezzenek.  Ezzel ismét több kérdést vetve fel. Példul' milyen hatáskör és jog alapján rendelkezhetett bárki is erről Ócsán, testületi jóváhagyás és határozat nélkül? Ki döntheti el, és ki döntötte el, hogy ezt megengedheti magának a polgármester, vagy annak alfele? Honnan a vette az alpolgármester, hogy a MÁV parkoló Eu-s beruházásába belenyúlva a kivitelezéssel megbízott céget a testülethez hasonló mód megkerülve és kijátszva engedélyt adjon egy illegális lerakáshoz?  Honnan vette az alpolgármester, hogy a beruház során a vasút mentén folyó munkálatok során termőföld kerül kinyerésre?  Volt erre valami bizonyítéka, mintavételezése, vagy más dokumentációja? Aztán a kiszállítások, a fuvarok ellenőrzését kire bízták, kinek adták feladatul, mert a közteresek tudni nem akartak erről, de intézkedni sem volt merszük, ahogy a polgárőség tagjai is nagy ívben kerülték az egészet.  Szóval, kedves Horváth Tamás erről miért tetszett nem szólni? Avagy mi volt a fizetség mindezért, mert azt ügye nem akarja elhitetni a lakossággal, hogy mindezt önzetlenül hagyták és engedték a Károllyal? (Csupán Ócsa javát szolgálva, esküjükhöz igazodva?) Ennyire csak nem bárgyú Ócsa vezetése? 

Inkább az tűnik ki az egészből, hogy hülyére akarják venni az embereket. Szinte minden ócsai lakos tudja, hogy a termőföldeket nem a vasúti rakodóvágányok közt kell keresni. Ott legfeljebb beton, szennyezett talaj, meg zúzottkő terem. Elvégre az egykori honvédségi területek talajrehabilitációja sem a véletlen műve. Horváth meg termőföldről hazudozik hantázik a tévésnek.

Ma is hegyekben áll az önkormányzat vezetői által engedményezte földterületen az Eu-s parkolóberuházásból hátrahagyott betontörmelék - már a második határidő módosításon is túl vagyunk  (- a Kormányhivatal is mismásol)

Aztán arról meg nem beszél, hogy járulhatott hozzá ahhoz, hogy a területet kiadja, vagy leüzletelje bárki is, a testületen kívül?

Az sem tisztázott, hogy az alpolgármestert ki hatalmazta fel, árajánlatok bekérésére azzal kapcsolatosan, hogy az önkormányzati ingatlant terhelő hulladékmennyiséget ki, és mennyiért hajlandó elvinni? Azt, amit az ingatlan megnyitásával és átadásával engedélyeztek. Horváth Tamás gondolta, hogy ezt majd a város költségére elvitetik? Erre kért ajánlatot? Azt gondolja, hogy azt az elhelyezést, amit ők engedélyeztek, majd  a lakossági kasszából tisztázzák? Hogy gondolták mindezt? Az egyszemélyes B2Trans Kft akivel sikerült okosba és gyorsan megállapodni 2015-ben, majd kiperkálja azt, amit korábban sem akart? ki hiszi el, hogy ez a cég meglesz még és fizet majd az önkormányzat helyett, amikor az elszállítási költségeket benyújtják majd, Ugyan már!  Humbug az egész, mert ha valóban megtévesztették volna a városvezetést, akkor rég rá küldték volna a rendőrséget, mint tették ezt más esetben. Ezt egy éve nem teszik meg. Ezért hamis az alpolgármester nyilatkozata. Nagyon korrupciószagú ez a dolog. A Horváth és Bukodi adta városvezetés csak és kizárólag akkor válhat hihetővé ez ügyben, ha feljelenti az illegális lerakást végző vállalkozót, és nyilvánosságra hozzák a köztük lévő megállapodást. Akkor, ha a testület előtt is beszámolnak a különmegállapodásukról és felfedik azt a lakosság előtt. Itt nem lehet titokra, vagy más hivatkozni! Különben nyakig benne vannak.

Az illegális kiszállítást végző négytengelyes MAN az akkori építkezés helyszínén és a kiszállítás/lerakás során is felelhető volt - a Pest Megyei Kormányhivatal előtt ismert a cég, akivel Ócsán megegyeztek (- senki sem jár el megfelelően)

Közben a tv-riporter megtalálta a kiszállítást végző vállalkozót, és nem nem volt rest Monorra leutazni, hogy beszéljen vele. A Kormányhivatal szerint a B2Trans Kft - Bognár Csaba (an: Huth Szilvia) ügyvezető (vezető tisztségviselő) 2200 Monor, Kodály Zoltán utca 12. - az önkormányzat illetékesével megállapodott az önkormányzati terület hasznosításáról úgy, ahogy Horváth Tamás részint említette. A felkeresett Bognár Csaba vállalkozó azonban szintén nem akart nyilatkozni a tisztességesnek egyre kevésbé látszó megállapodásról és annak hátteréről.

Dokumentumokkal sem támasztotta alá egyik fél sem az általuk elmondottakat. Az is elképzelhető ezek után, hogy szóban állapodtak meg, vagy kéz a kézben, papírok nélkül. Most ezért nem vállalják fel a nyilvánosságot. Tisztességes üzletember, és hasonszőrű városvezetés nem így jár el.
Látható, hogy egymást fedezik ez ügyben az érintettek.

http://www.kormanyhivatal.hu/download/7/52/42000/DSC_0126.JPG
Itt éppen vasút menti parkolókat adnak át a megyében - a Kormányhivatal részéről Tarnai Richárd, Ócsáról Szűcs Lajos ogy. képviselő, többszörös elnök, ogy.aljegyző az egyik átadón, azonban Ócsát már nem vállalják fel (- elvárható a jelen ügyben tőlük az áldozatvállalás, egy tisztességes feltárás?)

Sajnos a Pest Megyei Kormányhivatal is elég furcsán és határozatlanul viselkedik. 

http://www.kormanyhivatal.hu/download/f/28/c1000/857081_983867931647106_4789501667349143689_o.jpg
Dr. Tarnai Richárd - Ócsa, vagy a vezetés mellett áll ki?
Kíváncsiak várjuk, mikor tesz adott esetben és mikor születik döntés a feljelentésről? Mikor kéri fel a Kormányhivatal, hogy a rendőrség felderíthesse végre az esetet.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya azonban eddig nem sokat tett annak érdekében, hogy az eljárást lezárhassák.

Az elmúlt egy év másról sem szólt, csak a halogatásról. A felmerülő bűnügyben a feljelentést nem tették meg, így valójában az eset körülményei továbbra is feltáratlanok. Olyan ez, mintha maguk is leplezni, vagy fedezni próbálják az emberek életkörülményeit, pénzét tékozló önkormányzatot. Másutt ennél kevesebbért is milliós bírságokat szabnak ki. Mi ez, ha nem politika? Vagy talán Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, netán Dr. Rosdy Tamás György főigazgató nem engedélyezi a feljelentést? Vagy csupán dr. Bartus Adrienn főosztályvezető gyakorol kegyet Ócsa városvezetőinek? Nem hisszük, hogy ezt egymaga felvállalná, avagy megtehetné!  Ezért továbbra is kérdés, hogy miért nem jár el, s nyomoz a rendőrség? Elvégre ahogy Ócsa jegyzője is hivatkozik, ez bűncselekmény. Legalábbis az lehet mögötte, ha hinni lehet itt még valakinek.

  Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Érdekes az egész jelenség, mikor a két vezető tisségviselő így áll a dologhoz. Akár a jegyzővel szemben, akár általa is elhallgatva az ügyet.  A hivatali kötelességről, és a bűncselekmény vázolt tényállásán túl nincs ezzel más dolga a jogi embernek? Hagyja Ócsát elveszni? Ez az állás, ez a vállalás megér ekkora kockázatot?

 Persze, az LMP, a Jobbik és ás pártok, vagy közhasznú egyesületek (pl. OPKE, Ócsai hagyományőrzők és társaik) felemelhetnék a hangjukat, de ők is egyfajta bűnpártolóként szótlanok maradtak egy ilyen volumenű, jelentős hátrányt okozó gyanús ügyben. Csak a blog volt az, aki mindvégig hírt adott erről a városi mocsokról.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf0AZes7rQIc8D9-pLCq887wLFKoBYmt8Z70sI7DdvhAPUrmGAop_K35Kv7yaH07JHLAJLenzzXePjWh15ods3hiSpT6fyWTOetjJSkM5Nych4g8wYy2uWGSispQ81vEmgw8EFARuA9sw/s1600/z%25C3%25B6ld+%25C3%25B3cs%25C3%25A1%25C3%25A9rt.png

Erre most, amikor szélesebb körben is foglalkozni kezdenek ezzel, akkor az eddigi közszereplők mind visszahúzódókká válnak, és nem adják az arcukat, nem mondják el a maguk történetét. Inkább másra mutogatnak.  

Talán így jutott el a stáb ahhoz az egyetlen emberhez, aki tesz is valamit annak érdekében, hogy a hulladékot ne hagyják Ócsa földterületén beásni.  

  Az N1TV-nek már olyan híre van, hogy ott is rettegnek tőlünk, ahol még nem is forgattunk. 
Értelmetlen aluljáró felújítás ötmillióból, vadonatúj parkoló autók nélkül, veszélyes hulladék, termőföld helyett. 
 Ócsán jártunk, ahol a polgármester még a telefont sem vette volna fel nekünk.   

Mint ismert, a blog kapcsán mindig Fodor László neve merül fel az elsötétült Fideszesekben. Ha erről beszélünk, akkor úgy jut ez az eszükbe, mint a viccbeli Móriczkának a pina. Mindenre ez a válasz, függetlenül attól, hogy igaz, vagy sem. (Most azonban eláruljuk, Fodor úr nem tartozik a bloghoz, nem admin, nem szerkesztő és semmi köze hozzá. Ja, és nem úgy,  mink a kis buksinak a vasúti szeméthez.) Erről azonban a vele szemben pert vesztett felek (most név nélkül) tudnak igazán nyilatkozni. (Vagy érdemben, vagy az ítélet kapcsán. Egyébként az oldalsávban évek óta fel van töltve, ott olvasható, hogy ki kicsoda.) 

A most kutatott témában is Fodor Lászlóhoz irányították a stábot, hiszen a ha a polgármester nem, az alpolgármester, a közterületes, a polgárőrség részéről, és más sem, akkor ki tudna itt bármit is mondani? Erre közölték, hogy keressék meg Fodor urat, Ő biztos még mer arccal felvállaltan nyilatkozni az ügyről. Elvégre évekig Ő járt a testületikre és biztos képben van. Aztán valamikor helyi egyesületi elnök is volt, egészen addig, míg  az önkormányzatból meg nem torpedózták azt. Igaz, mióta perek tömkelegét zúdították rá, már nem foglalkozik Ócsa közéletével, visszavonultan él. Blogunknak sem küld már rég tudósításokat. Az N1Tv-nek azonban sikerült elérnie és megkérdeznie az ügyről.

Ezek után jöjjön a Nemzeti 1Tv  (Felderítő) híradása. Ismerkedjenek meg a storyval.


A blogunk köszönetét fejezi ki Fodor úr számára, hogy adta magát  ehhez. Ezzel együtt javasoljuk, hogy a helyhatósági választásokon induljon és legyen kihívója a jelenleg visszahúzódó, magát szabadságoló vezetésnek. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése