2024. június 14., péntek

Azért a qrva anyját annak a Gyurcsány-kormánynak, aki kiárulta a hazát – ja, és a libsi sajtójának (- Vitéz F.I)

 Az igazán liberális  24.hu is van olyan szennyes, hogy kiforgassa a valóságot, de arra azért sikerült felhívnia a figyelmet, hogy az általuk kedvelt Gyurcsány mennyire szart sem érően árulta ki a repteret.

https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-a38f-08dc27bc28f6_w1023_r1_s.jpg

Mint Vitéz F. Ibolya írja, a Gyurcsány-kormány 75 évre bérbe adta a repülőteret, és kasszírozott 464,5 milliárd forintot”.  Aztán ezzel folytatja:  „Orbán-kormány megad 1400 milliárdot a szerződés lejárta előtt 56 évvel azért, hogy kivásárolja a külföldi üzemeltetőket.  

Éppen csak arra nem világít rá, hogy a  Gyurcsány, Draskovics és társai alkotta bűnös banda kormányzati szerepben képes volt a repteret is (népnyelven szólva) szarér-húgyért kiárulni úgy, hogy az 19 év alatt akkori kiárusítási értékének háromszorosát éri már.

vagyis két dologról nem számol be a liberálisan simlis firkász.

1.       –  Vagy qrvára alacsony áron, értéken alul  adták oda (lásd Malév elvesztése), vagy észszerűtlenül dobták piacra, tekintettel a várható értéknövekedésre.

2.      –  A mostani 3x-ros piaci ár azt igazolja, hogy jó döntést hozott a kormányzat, hiszen a jelen átlagával számolva 20 évenként legalább megháromszorozza az értékét ez a projekt.

Vagyis a kivásárolt 56 év távlatot tekintve 3x olcsóbban vettük meg, mint a bérleti időszak lejárta-kori értéke.  Mondhatni még időben csíptük nyakon, mert ez az érték csak növekedett volna és a tőkés befektetők hasznára válva hazánkat szegényítette volna tovább.

Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy a kapitalista befektető az utolsó 20 évben, bérleti időszak végéhez közeledve  már annyit sem fektetett volna ebbe, mint ahogy korábban sem törte magát fejleszteni a mögöttes infrastruktúrát.

Szóval a libsi sajtómunkásnak most ezen kell rágódnia úgy, hogy igazolást nyerjen arra, hogy a visszavétel nem érte meg.   Szokás szerint ehhez tálal megtévesztő adatokat olyan színezetben, ami nem a Gyurcsányék általi elkótyavetyélést emeli ki, hanem a visszaszerzés értelmetlenségét próbálja igazolni.

Hivatkozása nyomán példaként az vázolja, hogy a visszavétellel a lakástulajdonos  megszerezte azt a lakást, ami eddig is az övé volt.

Olyan ez, mintha áron alul fixáltan bérbe adnám a lakásomat hosszú távra, amit a bérlő előre fizet az akkori nyomott áron.  Példának vegyük, hogy a 75 éves bérlet mostani számítások alapján a visszavetített  75 évvel ezelőtti áron, 1949-ben mennyit is ért, érhetett, amit akkori áron előre bezsebelve (mondjuk 100 pengő) kifizettek érte.  Aztán ezért máig senki nem ad pénzt. Közben ez a lakás rég nem 100 pengőt, hanem ezerszer többet ér.

Erre azzal jön a szélhámos újságíró, hogy: „Olyan ez, mintha bérbe adnám a lakásomat hosszú távra, a bérlő előre fizet, majd néhány év múlva ennél is többet adok neki, csak hagyja el a lakásomat a bérleti idő lejárta előtt.”

Na ez a megtévesztő. A simlis ábrázolás.   

https://s.24.hu/app/uploads/2024/06/central-0715078958-masolat-1024x576.jpg

Gyakorlati példával számolva, teljesen más a képlet.

20-25 éve Budapesten egy 3 szobás, összkomfortos lakótelepi lakást az önkormányzattól akár 2,5 millió forintér is meglehetett venni.

Ezt 15-20 évvel ezelőtt már 15 millióért lehetett tovább értékesíteni.  Ma viszont ennél is többet ér, a piaci árváltozások hatása nyomán.  És ez a normális.

A 24.hu firkásza szerint:  Az állam megszerezte a repülőteret, ami eddig is az övé volt.”

Nos az újságíró hivatkozott lakásos példájához visszatérve a 2,5 millióért kivásárolt lakást, mondjuk nem eladja az önkormányzat, hanem csak egyösszegű kifizetéssel bérbe adja, ami így tulajdonában marad, de egy fillért sem hoz neki az eljövendő 75 év során. Közben a lakásárak növekedése során rájön az önkormányzatot vezető újonnan választott polgármester, hogy az elődje Feri rossz üzletet csinált és nem akarja amortizáltan visszakapni azt az elcseszetten kiadott lakást, ami máris többszörösét éri.  Ezért úgy dönt, visszaszerzi, ami a bérleti jog visszavételével, vagyis kivásárlással lehetséges. Csakhogy a bérlő sem hülye, mert a lakást nem magának bérelte, hanem azt továbbadta másnak aktuális áron, drágábban. (Ez történt a reptér esetében is.)  Ezért a lakás visszaadása csakis napi piaci értéken számolva lehetséges.

https://s.24.hu/app/uploads/avatars/user/e19/user-1115-128.png 

Így jött létre az a szituáció, hogy a negyedszázaddal ezelőtti bérleti díjat meghaladó összegért tudja csak a polgármester visszaszerezni a saját önkormányzatának ingatlanját.  Ezzel nem csak megtart, visszaszerez és hasznosíthat egy (sajátja) ingatlant, hanem maga is hasznot, nyereséget termel ezzel.  Igaz, hogy fájó a visszavétel, de legalább nem hagyja veszni, hiszen a visszavett (maradék) 56 év távlatában ez a tehertétel nem, hogy megtérül, hanem ismét a közösség hasznára válva bevételt hoz.

Szóval, amikor  Vitéz F. Ibolya  azon émelyeg, hogy hiba volt-e visszavásárolna azt, ami amúgy is a sajátunk, akkor érdemes azt szem előtt tartani, hogy az elárverező Ferit kéne inkább számon kérni, aki szorultában pillanatnyi apróért elkótyavetyélte egy nemzet örökségét. 

Olyan ez is, mint a korábban eladott aranykészlet és a csőd széli állapot, aminek visszavásárlása (két csomagban) szintúgy erre a "mocskos" kormányra hárult.

*

Nincsenek megjegyzések: