Húsvét előtt a tojásvásárláshoz, tojásfestéshez, tojáskifúváshoz
ad tanácsokat új kiadványában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal (korábbi nevén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal).
Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy
belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, de ha az alábbi
egyszerű tanácsokat betartja, nem lesz oka aggodalomra - írja élelmiszer-biztonsági kisokosában a hivatal.
Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát, és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell adni.
A tojásfestéssel kapcsolatban a hivatal arra figyelmeztet, hogy repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak erre a tevékenységre.
"Főzze a festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját
egyaránt) keményre. A főtt tojásokat gyorsan hűtse le, folyóvíz alá
tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve. Tojásfestéshez kizárólag
hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket
(élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya,
hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjon" -
teszik hozzá.
Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyelni kell a hivatal szerint a
termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. "Lejárt,
sérült csomagolású készítményt ne vásároljon meg. Textilfestéket, egyéb
festékeket tojásfestésre nem szabad használni" - olvasható a
tájékoztatóban.
A festett, főtt tojás 5°C fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten
hűtőben egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás
elfogyasztható. "Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel
járjon el. Kerülje azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet
(baktériummal, vegyszerekkel)" - tette hozzá a hivatal. "A főtt, festett
tojást legfeljebb két óráig tárolja hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható
meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek
tekinteni".
"Tojásfújáskor szintén gondoljon arra, hogy a tojás felületén szemmel
nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést
okozhatnak. Ha szükséges, a tojást közvetlenül fújás előtt ajánlatos
megmosni, és a tojásfúvással eltávolított fehérjét és sárgáját
elfogyasztás előtt alapos hőkezelésnek kell alávetni" - írják.
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése