2024. június 12., szerda

Közel két tucat kisvárost elveszített a Fidesz – Ócsa egy kis kuriózum csupán az egészből ( - így van BÉKE)

Helyenként 20–30 év után váltották le a kormánypárti polgármestert – írja a 24.hu.

Ócsáról több mint 10 évnyi (14) hivatalban töltött év után menesztették a Fidesz adta polgármestert. Számos közepes méretű és kisebb városban – így Pápán, Pakson, Mosonmagyaróváron és Keszthelyen – szenvedett meglepő vereséget a Fidesz az önkormányzati választáson. Olyan települések ezek, ahol évtizedes viszonylatban elvétve sikerült bárkinek labdába rúgnia a kormánypárton kívül.  

Ócsa is ide sorolható. 

Számítások szerint  21 kisebb városban veszítette el a polgármesteri posztot a Fidesz.(És két olyan település is van, ahol az eddigi fideszes polgármester maradt ugyan a helyén, de időközben független vagy egyesületi jelölt lett.)

A 24.hu cikkében a 10 ezresnél népesebb településeket vizsgálták. Ezek számítanak  pártverseny-helyszínnek, és itt vannak egyéni választókerületek az önkormányzati választási rendszerben. Ócsa ehhez most csatlakozott a fideszes polgármester adta várospolitika nyomán engedélyezett építkezések, valamint beköltözések gyanánt. Pest megyében Törökbálinton, Solymáron és Ócsán sikerült győzniük a civil jelölteknek a hivatalban lévő fideszes polgármesterekkel szemben. Ócsát Bukodi hosszú ideje uralta.  A város egyik lakója a Fidesz elhíresült országgyűlési képviselője. Szűcs Lajos, aki már egy ideje kimenekülve körzetéből, immáron a szomszédos településeket képviseli.  

Cserében az onnan érkező Pánczél Károly áll be Ócsa parlamentereként, de valójában az egész egy lagymatag egyveleggé devalválódott. Mindebben nem csak Szűcs helyi utálata, hanem pártpolitikai méltatlanság-sorozata is szerepet játszottak egyrészt, míg a másik megbízott (Pánczél Károly) érdektelensége is Szűcs Lajos helyben topogásában, valamint Bukodi viszonyulásában csúcsosodott ki. Bukodi szeretett volna két vasat tartani a tűzben a két ogy.által. Bukodi szinte rendszeresen járt Szűcshöz, aki nem csak rossz tanácsadója volt, - hiszen pártos munkássága is kudarcokkal terhelt, - hanem zavaros hintapolitikája nem passzolt Pánczél Károly feszes és egyenes jellemmel való kiállásához.  Ez a kettős játszma nem szolgált Ócsa javára. Pánczél a város polgármesterének Szűcshöz kötődéséből fakadó külön utas politikája okán nem úgy járt el, ahogy az egy körzeti képviselőtől elvárható lett volna. Mindez persze Bukodi és Szűcs együttműködésének negatívkihatása, hiszen Pánczél is vélhette úgy, ha Bukodi Szűccsel tárggyal, akkor majd a Lajos elintézi neki azt, amit vele beszélt meg. Természetesen az így keletkező feszültséget Pánczél soha nem mutatta ki, és úriemberként emelkedett felül a helyzeten,  gondolván, ha az Ócsaiaknak ez jó, akkor csinálják, aztán majd meg lesz az eredménye. És lássuk be, a mostani választás meg is hozta az eredményt.

Ócsa a Fidesz szempontjából elesett. Valójában azonban nem most bukott el a városi közösség, hanem akkor, amikor Bukodit annyi évnyi méltatlan polgármesteri cselekmény után is újraválasztották.  

A több mint 10 évnyi hatalomban tartás annyira fölényessé tette és annyi  gátlástalanságra ösztökélte, amit már legnarancsosabb fideszes sem (tűrhetett) nézhetett jó szemmel. Bukodi elcseszett városvezetése, viselt dolgai és Szűccsel való szövetkezése kártékonynak bizonyult. Választási kampányfórumára is magához hívta, ami eleve rossz fényt tükrözött, majd még azt is előadta, hogy neki köszönhető a bölcsőde-bővítés véghezvitele, „sikeres” befejezése. Aztán kiderült, hogy az egész folyamatot úgy erőltették át, hogy per alatt állt az egész, amit ráadásul eltitkoltak alakosság és a képviselők előtt.  A kivitelező sem tartotta be a szabályokat és a vállalásokat. közben a pénzt is elfogyott és számos előírás nem teljesült, nem valósult meg. Végül úgy kapott működési és használatba vételi engedélyt az intézmény, hogy az nem volt szabályos. Csupán politikai közbenjárásra, ráhatásra áterőltetve kaphatta meg az engedélyt a bölcsi, amit aztán a bíróság érvénytelenített, felülbírált. 

Bukodinak ráadásul nem ez volt az egyetlen simlissége.  A blog hosszú ideje számol be a jogsértő, vagy jelentős pénzveszteségekkel járó manipulatív cselekvésekről, trükközésekről. Szűcs például a vasúti P+R beruházásban is érintett politikai szereplő volt, miközben Bukoid polgármestersége alatt hordhatták eltüntetni (beásni) a városi  önkormányzat kijelölt területére a veszélyesnek minősített építési törmeléket. Vagyis Bukodi polgármestersége nem egy sétagalopp és nem egy virágzó tevékenység volt. Legalábbis a helyben élők számára nem.  A szomszédos települések mind előrébb haladtak, miközben Ócsán megtorpant a fejlődés. Pedig Ócsa korábban soha nem látott bevételekre tett szert, mégsem haladt előre. Bukodi nem csak Koltait nem engedte a pedagógusok ünnepnapi rendezvényén színpadra állni, hanem a lakosságot sem engedte fűre lépni, vagy ha úgy tetszik, labdába rúgni.  Egyesületi elnökként a város ingyen, és bérmentve biztosította pályájának használatától elzárta a lakosságot, holott költségvetési keretből finanszírozzák a polgármester fociklubját, és a pályafelújítás bizonyos részét. Mindez vállalhatatlanná tette személyét és tarthatatlanná városvezetését, ami nem csak Bukodit rakta süllyesztőbe, hanem a Fideszt is lerántotta a maga mélységébe.  

 Ezek ismérvében már nem is olyan meglepő., hogy Ócsa úgy döntött, elég volt számára a Bukodi megjelenítette Fidesz a mögöttes Szűccsel és az inkább mással foglalatoskodó lagymatag Pánczél Karcsival egybeöltve.  Hiába hangoztatta Bukodi, hogy tősgyökeres, ez már a kutyát nem érdekelte, csupán a hozzácsapódott Peruteket foglalkoztatta, amíg aktuális érdeke úgy hozta.

Összességében ezzel bukott el a Fidesz Ócsán.  A bukást a BÉKE közössége hozta-teremtette meg.

Ezáltal sikerült győzniük a civil jelölteknek a még hivatalban lévő fideszes polgármesterrel szemben úgy, hogy többségük nem is tősgyökeres. (Ami Bukodi és pár társa számára kiemelten - túldimenzionáltan, -  fontos.) Ami amúgy is egy téveszme és egy tévképzet alkotta rivalizálás.)  

Az egyesületet megjelenítő Paul Tamás határozott, összeszedett, és jó kiállású karakter, aki tagságával sikeres csapatot alkotva adja a BÉKÉT.  Ráadásul az egyesület a saját mozaik szavával fricskáztak oda a Bukodi megjelenítette kormányoldalnak. 

Végül Paul Tamás lett Ócsán a polgármester a BÉKE (Barátságos Élhető Kisváros Egyesület) színeiben. (Külön köszönet a helyi református közösségnek és a nt. Hantos Péternek, valamint hitesének.)  

 https://assets.4cdn.hu/kraken/83XYpSyELcl6QyK0s-xl.jpeg

 Csak elismeréssel szólva gratulálni lehet a csapatmunkához, az adott teljesítményhez, amivel ezt a sikert meghozták a városnak. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése