2013. április 1., hétfő

Ünnepi fonottas kalács ( - húsvéti recept)


Hozzávalók:
  • 1 kilogramm finomliszt,
  • 15 dekagramm vaj,
  • 1 darab tojás (majd még 1 darab a kalács megkenéséhez),
  • 5 evőkanál cukor,
  • 5 deciliter tej,
  • 4 dekagramm élesztő,
  • 1 kávéskanál só.

Elkészítése:


1 deciliter langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel körülbelül negyedóra, kézzel legalább kétszer ennyi). Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (körülbelül fél órán keresztül). A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Először a két kisebb darabot egyenként nagyjából 40 centiméteres hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb hengerré sodorjuk és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot. Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni hagyjuk (15-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással és az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük. A sütési hőfok: 200 Celsius-fok.

Jó étvágyat!
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése