- 1 kilogramm finomliszt,
- 15 dekagramm vaj,
- 1 darab tojás (majd még 1 darab a kalács megkenéséhez),
- 5 evőkanál cukor,
- 5 deciliter tej,
- 4 dekagramm élesztő,
- 1 kávéskanál só.
Elkészítése:
1 deciliter langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk
az élesztőt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A
lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a
cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény
tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a
tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát
kapunk (géppel körülbelül negyedóra, kézzel legalább kétszer ennyi).
Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük
(körülbelül fél órán keresztül). A megkelt tésztát lisztezett deszkán
két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Először a két kisebb darabot
egyenként nagyjából 40 centiméteres hengeres formává sodorjuk. Egymáson
keresztbe fektetjük őket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két
tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajtjuk és a kizsírozott
tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az előzőknél hosszabb
hengerré sodorjuk és körülkerítjük vele a tepsiben lévő fonatot.
Előmelegítjük a sütőt, közben a tésztát langyos helyen ismét kelni
hagyjuk (15-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással és
az előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük. A sütési
hőfok: 200 Celsius-fok.
Jó étvágyat!
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése