2024. szeptember 17., kedd

Mindennapos áramkimaradások Ócsán - az önkormányzat illetékese továbbra sem hajlandó eljárni

Tegnap is és ma is kisebb -nagyobb, mondhatni pillanatnyi ármakimaradások sújtották Ócsát. 

Egyesek lassan már tudomást sem vesznek erről, mint gondozatlan házban az elszaporodott poloskáról. Természetesen lehet ezzel együtt élni, csak éppen nem normális körülmények között.

Ócsán a legtöbb kimaradást nem az időjárás és nem a természet okozza

Olyan ez, mint a 142-s vasútvonal a 40-s lassítójelzéssel, és a századhoz illő 2-300 km/órás sebességgel haladó gyorsvonat.  

Igaza lehet annak, aki mindezt a panaszt felhánytorgatja a szennyes Facebook-n, de azért Ő maga sem a betárcsázós netet használja akkor, amikor megelégszik a petróleumszagú áramtalansággal. 

Szóval a képmutatás és az egyéni hovatartozás sokszor inkább meghatározó, mint a normalitás.

Azonban nagyon fontos, hogy a lakosság jelezze a pillanatnyi áramkimaradásokat. Ez volt tegnap is, de sokan nem érzékelték, vagy éppenséggel összetévesztették azzal a jelzett áramszünettel, ami egy-egy utcát, vagy más területet érintet. Nálunk az a baj, hogy a FI-relé egyes ármakimaradások és hirtelen visszaállások során "hivatásszerűen" leold ami által a lakás áram nélkül marad. 

Ez egyrészt védelem, másrészt a hűtő leolvadásával, a rendszerek leállásával jár, ami télen akár a keringtetőszivattyú leállásával túlmelegedést és akár kazánrobbanást is okozhat, más esetben pedig olvadást, romlást jelent. 

A gond, hogy a lakás, a ház így nem biztonságos ami okán nem lehet hosszabb távra elhagyni. Gondoljunk bele, egy hosszú hétvégén történik ez és akkor ha más nem is, de a hűtő kiolvad 2-3 nap alatt és tönkremegy minden ami benne van. Amennyiben terráriumod van, akkor az állat is elpusztulhat, vagy a halak is mehetnek a levesbe. 

Ócsán messze sokkal több és gyakoribb az ármakimaradás, mint az országos átlag, vagy akár másutt

Mindez nem normális, és nem elfogadható jelenség. Különösen nem az, hogy Ócsán már napi szinten jelentkezik a probléma, mert napjában többször is képes kimaradni az áram, amit nem csak mi, de a gépek, berendezések sem tolerálnak. Ezért tartom egyrészt fontosnak a bejegyzést, a visszajelzést és a reagálást, másrészt a dokumentálás végett és azért, hogy minél többeket megmozgasson a dolog, hogy végre legyen valaki aki mindezt felvállalva szóváteszi, netán eljár annak érdekében, hogy a város más településekhez hasonlatosan biztonságos és folyamatos áramellátásban részesüljön. Ez messze több, mint egyesek egyéni érdeke, vagy személyes bánata, mivel a közösség érdekképviselete az önkormányzatiságban adott. Ezért annak a testületnek és a mögöttes hivatalnak a kötelessége az itt élők érdekképviselete és az ebben való eljárás. Az önkormányzatiság nem csak az adókiszabásban, a beszedésben, vagy az utak állapotában, hanem az ellátásban is jelen van, érintet és érdekképviselője a választóinak. Legalábbis normális helyen és épkézláb vezetéssel, mögöttes lakossági összefogással. 

Ócsán úgy tűnik mindez hiányzik a hálózatból. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése