2024. szeptember 14., szombat

Kiss Tibor köszöntése

 Magam is találkoztam vele a piacon. Biccentettünk egymás felé és tova mentünk. 

Aztán jött a paralimpia és nekem fogalmam sem volt, hogy indul, a felkészülési időszakában van, avagy éppen hogyan áll.   

Aztán ahogy a Momentum is igyekezett eltörölni a hazai rendezéssel a sport szeretetteljes kapcsolatát, valahogy úgy nem foglalkoztatott engemet sem az olimpia, különösen a perverz és transzvesztita megnyitó ábrázolásával. 

Azonban voltak és vannak mások, akiket mindez nem távolít el.

Kiss Tibor sem adja fel. 

Nem ismerem életútját, csak annyit tudok amit kiállásával, eredményességével a híradásokból lehet ismerni. Budapesti születésű. 46 éves. Sajnálatos, de fontos, hogy kétszeres lábszár-amputált és aktívan sportol. 

Normál esetben nem szoktuk embertársunk fogyatékosságot felhozni. Kiss Tibor és sporttevékenysége, a paralimpián való kvótaszerzése, indulása azonban mindezt megkerülhetetlenné teszi. Sőt adott esetben ezzel és emberi tartásával, kitartásával, mentális és fizikai erejével kerül elénk. A paralimpia pontosan erről szól egyben erre fókuszálva emeli a figyelem középpontjába az életerős, sportszerűen küzdő embereket. Kiss Tibor ilyen.

2024 májusában 9. lett a szegedi para KL2-s kajak-kenu  világbajnokságon, amivel kvótát szerzett nem csak magának, hanem egy újabbat hazánknak is.  Ezzel maga is feliratkozott a Párizsiba utazó küldöttség tagjainak sorába. 

Tudva levő a fogyatékossport-mozgalom legnagyobb olimpiai sporteseményét idén 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezték meg a francia fővárosban.

Kiss Tibor nem csak úgy egyszerűen bekerült. Nem így indult. 

Megdolgozott érte.  

Korábban ülőröplabdázott, amiben szintén kimagasló szereplés nyújtott csapatban, amikor megnyerték a B-divíziós Európa bajnokságot.   Aztán sportágat váltott és kajakozni kezdett.  Két éve vesz részt és versenyez rendszeresen a nemzetközi parakajak mezőnyben. 

Így a kvótaszerzésével jutott ki Párizsba az olimpiára a magyar csapat tagjaként. 

Kiss Tibor a Merkapt-Mekler László Sport Egyesület (Dunavarsány) tagjaként érte el mostani sikerét.

Az egyesület közösségi oldalára szeptember 9.-n jelentette meg gratulációját.

Ócsai ismerősei, baráti köre, és a település részközönsége lepte meg Tibort egy (el)titkolt, de számára rendezett partival. Ezzel kifejezve a törzsközönség és a "gyüttmentek" együttérzését. Mindez csütörtökön történt.  Aznap már a közösségi oldalon is fent volt a képes beszámoló. 

Aztán végül a polgármester is reagált 13-n a saját oldalára kihelyezettekkel, amiben az látható, hogy személyes hangvitelű oklevet ad át Kiss Tibor részére megbecsülése jeléül;  - a maga módján.

Igazából Ócsa városa örül és az itt élőket tölti el büszkeséggel, hogy Kiss Tibor ezt a helyett választotta otthonául, hogy innen járt edzésre és jutott el Párizsig.

 Tibor Ócsa büszkesége vagy.  Sok ilyen egyéni és közösségi átélésre, sikerre, hasonló kitartással, küzdeni akarással, hittel bíró emberre lenne még szüksége Ócsának, hogy levethesse magáról azt a béklyót ami letargiában tartja. 

Köszönet és további sok sikert, boldogságot a jövőt illetően. Maradj a példaképünk. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése