A falusi disznótorok leghangulatosabb, legtöbb találékonysággal és
gasztronómiai ihlettel megáldott szakasza a hurkatöltés. E
tevékenységnek hódolhattak, akik elmentek a Nemzetközi Hurkatöltő
Fesztiválra Tápiószentmártonba.
Megnyitó - kormányzati szinten |
A nagy megméretésbe az idén 50 csapat nevezett be, közöttük most először
bolgár és csángó versenyzők, akik a hazai, a szlovák és délvidéki
vetélytársakkal küzdenek meg a díjakért.
Szűcs Lajos a a megyeházi csapatát Pánczél Károly társaságával feltöltve állt a disznóságokhoz versenyszerűen.
Disznóság minden mennyiségben |
A "csupán" 575 éves Tápiószentmártonban hagyomány, hogy a falu névadójának – Szent Mártonnak – tiszteletére több napos programot rendeznek (Borszentelő, Generációk találkozója, Sportprogramok, Örömzene, stb.).
Az idei évben kibővült a rendezvénysorozatuk. Tápiószentmárton lehetőséget vívott és kapott a három napos Tápió EXPO megrendezésére, melynek fő célja a térség településeinek, nevezetességeinek, helyi termékeinek, vállalkozásainak bemutatkozása. Ennek a rendezvénysorozatnak a jeles gasztronómiai eseménye a IX. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál volt, - amit az ócsai Szűcs Lajos sem hagyhatott ki.
November 9-én Tápiószentmárton Önkormányzata kilencedik alkalommal rendezte meg
ezt az eseményt, ami, a régi disznótorokra emlékezve a Hurkatöltő Fesztivált nevet viseli. A
fesztivál célja a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra
megőrzése. (Elnökünk, Szűcs Lajos ebben mindig fontos szerepet vállal.)
Az eseményen igyekszenek feleleveníteni a hagyományos disznótorok hangulatát, de a látogató
érdeklődők is részben megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát; - akár a politikusaink által (- szolgáljon ez emlékeztetőként vagy példaként Ócsa számára is).
A hurkatöltő verseny résztvevői három kategóriában mérhették össze
gasztronómiai kreativitásukat. Készíthettek fehér hurkát, véres hurkát
és hurkakülönlegességeket.
A fesztivál célja: a falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra
megőrzése. Felelevenítik a hagyományos disznótorok hangulatát, az
érdeklődők megismerhetik a disznóvágás és a feldolgozás folyamatát. Az
idei évben a Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivált a Tápió-expó keretében
rendezték meg.
Nemsócsa benevezett - Lajosunk idén sem ócsai színekben indult |
Kár, hogy Ócsán az önkormányzat prominensei 2012. augusztus 20.-ára lédózeroltatta azt a népi parasztházat, ahol akár egy ó-falusi kocsma, vagy akár egy falusi mangalica fesztivál háttérbeli kiszolgáló épületeként szolgálta volna a kisváros érdekeit.
Ócsán azonban nincs hasonló rendezvény, mely az öreg falu táj-védett környezetébe csalhatná a hosszabb, rövidebb időre a turistát. Jelenleg Ócsa nem rendelkezik olyan komplex programmal (és tegyük hozzá adottságokkal sem), mely alkalmas lenne egy- egy hétvégi program kitöltésére, hogy az idelátogatók és az itt elköltött forintok száma növekedjen.
A vasútállomás és környéke rendezetlen, a Nemzeti Dohányozót konténerei és az ott lebzselők határozzák meg a hangulatot. A Falu Tamás utca nem egy olyan útvonal, melyen végigsétálva, elnézelődve lehetne a faluközpontba eljutni.
A városban ugyebár kerékpár út egy méternyi nincs, így a kerékpáron érkezőket sem vagyunk képesek méltón fogadni, netán ide vonzani.
Az elképzelt mangalica fesztivál, a meglévő és rendbe rakott falubelsőn álló vályogházak mentén tartott kisállatok az erdei iskolához hasonlatosan csábíthatná a nagyvárosi gyerekeket, arról nem is beszélve, hogy Szűcs Lajosnak és Pánczél Károlynak sem kéne máshova menni vagy kikocsikáznia, hogy disznót, vagy lovat foghasson.
Együtt a kompánia - fotó és mosoly a népnek |
De visszatérve a Tápióságba, ahol éltek az alkalommal és belefogtak a hurkatöltésbe, ott bizony nagy volt a sürgés-forgás.
Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és 20 méter hosszú
sertésbelet kapott az induláshoz, ahogy Szűcs Lajos, Pánczél Károly és Szabó István alkotta fideszes kollektíva is.
Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének sok egyébnek elnöke, országgyűlési képviselő, Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, alpolgármester - egy csapatban, közös erővel |
Az alapanyagokat aztán ki-ki saját
fűszereivel, saját ízlésének megfelelően dolgozhatta fel. Neves zsűri
értékelte a versenyben résztvevő csapatokat, nyolcadik éve a zsűri
elnöke Németh József, aki a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és
Hagyományőrző Bizottság Elnöke, Venesz-díjas chef.
Az idei esztendőben a Vármegyeháza csapata (dr. Szűcs Lajos, Pest Megye
Közgyűlésének és több tömörülés elnöke, országgyűlési képvisel, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, gyáli alpolgármester, Szabó
István, a közgyűlés alelnöke) által készített véres hurka nyerte el a
legjobb címet.
A csapat tagjai a nyereményüket, a 7 éjszakás görög utat
felajánlották a legfiatalabb csapatnak.
*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése